Economic

Au rezistat embargo-urilor rusești și au însușit lecția: Calea vinificatorilor moldoveni de la criză la dezvoltare

Exporturi în scădere, pierderi de milioane și mii de angajați trimiși în șomaj tehnic. Așa a fost anul 2006 pentru sectorul vitivinicol, care a pierdut principala piață de desfacere, cea rusească, după primul embargo impus de Moscova la vinurile moldovenești. Interdicția însă a fost și un catalizator pentru transformarea sectorului viței de vie și a vinurilor. Așa că, la 19 ani distanță, cu sprijinul Uniunii Europene, țara noastră și-a diversificat piețele de desfacere, iar vinurile moldovenești s-au aliniat la standardele europene de calitate. Dacă în 2005, 90 la sută din vinurile noastre ajungeau în Rusia, astăzi doar 7 la sută din producție ajunge pe această piață.

Un producător de vinuri din orașul Cricova a simțit efectul embargoului în primii ani, Federația Rusă fiind una din cele mai importante piețe pentru el. Nu a disperat și a găsit noi parteneri, astfel încât acum se poate lăuda cu contracte de export în 37 de țări. Vinurile produse de acest combinat ajung în prezent chiar și pe rafturile din magazinele din Africa.

„*Exportăm anual 5 milioane de sticle, iar un an de referință a fost anul 2024 unde am crescut exporturile cu 10% sau 500 mii de sticle. Pentru noi este îmbucurător că acestea sunt vinurile spumante, noi fiind un producător renumit anume prin vinurile spumante. Intenționăm să diversificăm țările cu altele din Africa, Asia sau America de Sud”, spune directorul combinatului de vinuri, Sorin Maslo.

Vinificatorii spun că embargoul a fost o lecție dură, dar utilă pentru ei. Au învățat că dependența de o singură piață este o vulnerabilitate, iar diversificarea piețelor este cel mai bun lucru pe care l-au putut face pentru a se dezvolta. Producătorii exportă în România, Germania, Olanda, Canada, Belgia și chiar Japonia.

Pe termen lung, noi ca țară am avut doar de câștigat în urma embargoului. Pentru că, erau multe vinării până în momentul ăla dar vinăriile făceau vin pentru această piață. Vin care nu necesita mare atenție, era ok să fie doar la laborator bine, și după acest embargo au apărut foarte multe vinării pe piață, vinării care au început să facă calitate. Pentru noi ca țară este foarte important să existe soiuri autentice, de aici”, menționează proprietara vinăriei, Vlada Vutcarău.

În urma embargoului a fost creat brandul național „Wine of Moldova” pentru a promova vinurile pe plan internațional, iar investițiile în tehnologii moderne au crescut competitivitatea produselor moldovenești.

Uniunea Europeană a devenit principala destinație, cu 60% din totalul exporturilor, iar vinurile moldovenești ajung acum pe rafturile din 75 de țări. Datele statistice arată că astăzi, Republica Moldova este al 20-lea cel mai mare producător și al 14-lea cel mai mare exportator de vin din lume, ocupând locul 8 la producția de vin pe cap de locuitor.

Virginia Pîntea

Virginia Pîntea

Autor

Citește mai mult