Ajutor internațional pentru Myanmar: peste 1.600 de morți în urma cutremurelor

Echipe internaționale au sosit în Mynamar pentru a ajuta la operațiunile de căutare și salvare a persoanelor date dispărute după cutremurul puternic de vineri, care a luat viața a peste 1600 de persoane, scrie BBC. Printre aceste echipe sunt salvatori inclusiv din China și Hong Kong, care dispun de echipamente speciale și câini dresați. India se numără la rândul ei printre țările care trimit ajutoare.
Următoarea etapă va fi asigurarea regulată a livrărilor de ajutoare într-o țară unde deja nevoile umanitare erau imense. Un raportor special al ONU pentru Myanmar a condamnat continuarea atacurilor armatei în zonele controlate de grupurile rebele etnice și grav afectate de cutremur. În aceste condiții, a cerut juntei de la putere să pună capăt operațiunilor militare.
Bilanțul depășește 1 000 de morți. Uniunea Europeană oferă un ajutor umanitar de 2,5 milioane de euro

Uniunea Europeană va acorda 2,5 milioane de euro ca ajutor umanitar inițial și de urgență persoanelor afectate de cutremurele devastatoare din Myanmar, se arată într-un comunicat publicat vineri, 28 martie, pe site-ul Comisiei Europene, scrie DW.
„Acest nou ajutor umanitar va contribui la salvarea de vieți și la satisfacerea nevoilor urgente ale celor mai vulnerabili locuitori ai Myanmarului, acordând o atenție deosebită persoanelor strămutate și comunităților afectate de conflict”, se menționează în comunicat.
Comisia Europeană a activat, de asemenea, serviciul său satelitar Copernicus pentru a facilita evaluarea impactului cutremurului. „Comisia, împreună cu partenerii săi în domeniul umanitar, evaluează situația și necesitățile la fața locului pentru a mobiliza ajutorul suplimentar al UE”, a precizat serviciul de presă al Executivului European.
Pe 28 martie, Myanmar a fost zguduit de mai multe cutremure puternice, cu magnitudinea de până la 7,7. Replicile au fost resimțite și în Thailanda, China și Vietnam. Potrivit juntei militare, peste 1 000 de persoane au murit, în creștere semnificativă față de primele rapoarte de 144 de victime, scrie Reuters.
În Thailanda, cel puțin nouă persoane și-au pierdut viața după ce cutremurul cu magnitudinea de 7,7 a zguduit clădiri și a provocat prăbușirea unui zgârie-nori aflat în construcție în capitala Bangkok. 30 de persoane au fost prinse sub dărâmături, iar 49 sunt date dispărute.
Potrivit modelului predictiv al Serviciului Geologic al SUA (USGS), numărul morților în Myanmar ar putea depăși 10.000, iar pierderile economice ar putea depăși produsul intern brut anual al țării.
Cutremurul a deteriorat drumuri, poduri și clădiri, iar generalul suprem al juntei militare a lansat vineri un apel rar pentru ajutor internațional. „Operațiunile de căutare și salvare sunt în desfășurare în zonele afectate”, a transmis junta prin intermediul presei de stat.
O echipă de salvare din China a sosit în capitala Yangon, aflată la sute de kilometri de orașele puternic afectate Mandalay și Naypyidaw, capitala administrativă a țării, unde o parte a unui spital de 1.000 de paturi a fost avariată.
Rusia, India, Malaezia și Singapore trimit avioane cu ajutoare și personal de intervenție în Myanmar.
„Vom continua să monitorizăm situația, iar mai multe ajutoare vor urma”, a declarat ministrul de externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar.
Coreea de Sud a anunțat că va oferi un ajutor umanitar inițial de 2 milioane de dolari Myanmarului prin intermediul organizațiilor internaționale. Statele Unite, care au o relație tensionată cu regimul militar din Myanmar și au impus sancțiuni oficialilor acestuia, inclusiv liderului Min Aung Hlaing, au declarat că vor furniza asistență.
Seismul, produs vineri în jurul prânzului, a afectat o mare parte din țară, de la câmpiile centrale din jurul orașului Mandalay până la dealurile din regiunea Shan, zone în care junta nu are control total.
În Mandalay, al doilea cel mai mare oraș al Myanmarului, localnicii și echipele de intervenție au încercat să salveze persoane prinse sub clădiri prăbușite, confruntându-se cu lipsa utilajelor grele.
Htet Min Oo, în vârstă de 25 de ani, salvat de sub un zid de alți locuitori, a declarat că a încercat să curețe singur molozul unei clădiri prăbușite pentru a-și salva bunica și doi unchi, dar în cele din urmă a renunțat.
„Nu știu dacă mai sunt în viață sub dărâmături”, a spus el, cu lacrimi în ochi. „După atâta timp, nu mai cred că există vreo speranță.”
Un raport al Serviciului Geologic al SUA și al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) estimează că numărul total al victimelor ar putea ajunge la mii.