Politic

Experți, despre șansele ca Nesterovschi să fie predat justiției: Autoritățile au puteri limitate în stânga Nistrului

Atâta timp cât există regimul din stânga Nistrului, care servește interesele Federației Ruse, va exista și această amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova, a declarat deputatul PAS, Oazu Nantoi, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Potrivit parlamentarului, autoritățile constituționale trebuie să fie mai consecvente și mai hotărâte pentru a curma aceste practici.

Așa-zisa Transnistrie, timp de decenii, a fost utilizată pentru diferite scheme criminale cu evadări. Să nu uităm că același Ilan Șor și același Vlad Plahotniuc au fugit de Moldova prin așa-zisa Transnistria. Deci, e o zonă criminală care este, totodată, sub controlul Federației Ruse. Și aici conducerea Republicii Moldova trebuie să aibă probabil niște pârghii mai dure de exercitarea presiunilor asupra celor de la Tiraspol, pe care noi nu știu de ce îi numim lideri, pentru ca asemenea practici să fie stopate.

Nu este o premieră pentru Republica Moldova, când o persoană condamnată a putut să se eschiveze de la răspundere prin faptul că a plecat în regiunea transnistreană, susține juristul Promo-LEX, Vadim Vieru. Potrivit lui, mai grav este că Nesterovschi a fost ajutat să fugă în stânga Nistrului de reprezentanții unei misiuni diplomatice, ceea ce demonstrează că Federația Rusă a încălcat premeditat cadrul legal și suveranitatea țării noastre.

Autoritățile sunt destul de limitate în ceea ce privește acțiunile pe malul stâng. Cunoaștem că, de fapt, teritoriul din stânga Nistrului din regiunea transnistreană este controlat, de fapt, de Federația Rusă. Acest lucru a fost confirmat de nenumărate ori de CtEDO. Prin urmare, polițiștii din Republica Moldova sau alte instituții de drept, în mod deschis, nu pot să realizeze careva acțiuni în stânga Nistrului. La modul practic, ar putea să fie această persoană reîntoarsă înapoi. Dacă Poliția Republicii Moldova ar putea să colaboreze neoficial, iarăși, subliniez - neoficial - cu administrația de la Tiraspol sub aspectul reținerii acestor persoane.

Nesterovschi cel mai probabil cunoștea că urmează să facă închisoare și din acest motiv a părăsit teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău, susține expertul în securitate de la Watchdog, Ștefan Bejan. Acesta mai subliniază că Republica Moldova nu dispune de pârghiile necesare pentru a-l aduce pe Nesterovschi pe malul drept al Nistrului ca să-și execute pedeapsa.

Federația Rusă nu neapărat îl protejează pe Nesterovchi, dar Federația Rusă, prin această acțiune, vrea să transmită un mesaj exponenților propagandei rusești din Republica Moldova, că nu îi va lăsa atunci când justiția Republicii Moldova îi va condamna la pușcărie. Adică chiar dacă voi vă faceți treaba, îndepliniți agenda scrisă de la Moscova, în momentul când justiția moldovenească vă va condamna, nu vă faceți griji, noi venim și vă salvăm, vă scoatem și vedeți cazul lui Nesterovchi. Adică, vă scoatem din pușcărie, vă salvăm să nu ajungeți acolo.

Precizăm că directorul SIS, Alexandru Musteață, a anunțat pe 31 martie, că deputatul Alexandr Nesterovschi, condamnat penal, se află în prezent în regiunea transnistreană, unde ar fi ajuns cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău. Potrivit acestuia, operațiunea face parte dintr-un mecanism de agresiune hibridă coordonat de Rusia împotriva Republicii Moldova. Misiunea diplomatică a respins public acuzațiile, calificând declarațiile șefului Serviciului de Informații și Securitate drept „insinuări nefondate și inacceptabile”.

Invitată la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat implicarea Federației Ruse în cazul Nesterovschi. Șefa statului a calificat aceste acțiuni drept „neprietenoase” și a acuzat Kremlinul de „amestec în justiția Republicii Moldova”.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult