Externe

Revista presei internaționale // Marine Le Pen, condamnată pentru deturnare de fonduri europene; Armenia se îndepărtează tot mai mult de Rusia

Presa internațională scoate în evidență mesajul șefei diplomației europene și a miniștrilor de externe din șapte state europene, care au subliniat necesitatea menținerii sancțiunilor asupra Rusiei până la încheierea războiului și responsabilizarea acesteia pentru crimele de război. Din presă mai aflăm că în Federația Rusă, întârzierile la plata salariilor au crescut semnificativ, și că Armenia se distanțează de Moscova, căutând alternative în politica externă. În Franța, lidera partidului de extremă dreapta, Marine Le Pen, a fost condamnată pentru deturnare de fonduri europene, iar decizia a stârnit controverse în legătură cu impactul său asupra democrației.

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas împreună cu miniștrii de externe din Germania, Franța, Italia, Polonia, Spania și Marea Britanie au emis o declarație comună în care subliniază necesitatea menținerii activelor ruse înghețate până la încetarea completă a războiului ruso-ucrainean, informează Euractiv. Potrivit publicației, cei 7 lideri diplomatici și-au reafirmat angajamentul de a exercita presiuni suplimentare asupra Moscovei, inclusiv prin posibile sancțiuni noi, pentru a asigura condiții favorabile pentru o pace justă și durabilă în Ucraina. În plus, în declarația citată de Euractiv e subliniată intenția de a căuta răspunderea completă pentru crimele de război comise de Rusia. Aceiași miniștri cer Moscovei să pună capăt „strategiei de amânare” a negocierilor de pace și să accepte imediat un armistițiu necondiționat, mai scrie Euractiv.

În Rusia, pe fondul sancțiunilor tot mai severe și al dificultăților economice, tot mai mulți angajați se plâng de întârzieri la plata salariilor, scrie The Moscow Times. Ziarul notează că anul trecut autoritățile au primit 18.400 de reclamații, cu aproape 40% mai mult decât în anul precedent. Principalele cauze sunt suspendarea plăților pentru produsele livrate, reducerea producției și utilizarea resurselor pentru plata împrumuturilor, dar și lipsa fondurilor circulante, explică The Moscow Times. În urma verificărilor, au fost deschise 510 dosare pentru încălcarea legislației muncii, iar majoritatea problemelor au fost înregistrate în construcții, industrie, minerit și agricultură, detaliază publicația. Anul trecut, datoriile pentru salarii au crescut cu 43%, iar experții citați de The Moscow Times, susțin că întârzierile au devenit mai frecvente din cauza utilizării fondurilor destinate plății salariilor pentru a acoperi alte cheltuieli ale companiilor, în special în cazul corporațiilor mari.

Armenia se îndepărtează tot mai mult de Rusia și caută alternative în politica sa externă, scriu agențiile de presă de la Erevan. Potrivit agenției Panarmenian.net, Erevanul a anunțat că nu va mai finanța activitatea Organizației Tratatului de Securitate Colectivă în frunte cu Rusia după ce a înghețat participarea la organizație în august 2024, în urma unui nou război cu Azerbaidjanul. Panarmenian.net subliniază că pasul autorităților armene a fost determinat de nemulțumirea față de lipsa de ajutor a organizației în conflictul din Nagorno-Karabah. Aceeași sursă notează că premierul armean, Nikol Pașinian, a criticat Organizația Tratatului de Securitate Colectivă pentru că, în opinia sa, membrii acesteia, inclusiv Rusia, au „planificat războiul” împotriva Armeniei alături de Baku.

Mai multe publicații, între care ziarul Le Figaro comentează decizia unui tribunal francez de a o condamna pe lidera partidului de extremă dreapta „Uniunea Națională”, Marine Le Pen, pentru deturnare de fonduri europene, interzicându-i să participe la alegerile din 2027, inclusiv la președinție. Ziarul francez precizează că Le Pen a fost condamnată la patru ani de închisoare, dintre care doi vor fi executați prin supravegherea în permanență prin intermediul unei brățări electronice. Prejudiciul estimat în cazul lui Le Pen este de peste 470.000 de euro, scrie Le Figaro. Potrivit publicației, tribunalul din Paris a estimat prejudiciul total la aproape 3 milioane de euro după ce „Parlamentul European a plătit pentru persoane care lucrau de fapt pentru partidul lui Le Pen”. Cei doisprezece asistenți judecați alături de ea au fost, de asemenea, găsiți vinovați de manipulare de bunuri furate, relevă Le Figaro.

Decizia judecătorilor de a-i interzice lui Marine Le Pen să candideze a provocat reacții controversate, iar mulți critici consideră că acest verdict reprezintă o amenințare pentru democrația franceză, scrie la rândul său BBC. Însăși Le Pen a acuzat procurorii că încearcă să-i distrugă cariera politică, având în vedere șansele mari de câștig pe care le-ar fi avut la alegerile prezidențiale din 2027, scrie serviciul britanic de presă. Partidul lui Marine Le Pen are deja un candidat de rezervă, dar decizia ar putea slăbi și mai mult poziția guvernului actual, conchide BBC.

În fine, Reuters transmite că prețul aurului a atins un nou maxim istoric, depășind 3.100 de dolari pe uncie, în contextul incertitudinii generate de tarifele comerciale și inflație. Cererea pentru aur, considerat un activ de refugiu, a crescut semnificativ, iar metalul prețios se îndreaptă spre cel mai bun trimestru din ultimii 38 de ani, scrie agenția de presă. Potrivit agenției de presă aurul a câștigat aproximativ 18% de la începutul anului, susținut de politicile monetare favorabile și cererea băncilor centrale. În timp ce prețul aurului continuă să crească, marile bănci de pe Wall Street și-au majorat prognozele, estimând un preț de peste 4.500 de dolari în următoarele 12 luni, investitorii continuând să cumpere aur pentru a se proteja împotriva riscurilor economice și comerciale, conchide Reuters.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult