Expert: Dosarul Guțul nu este politic. Justiția trebuie să acționeze împotriva corupției electorale

Tentativa fugarului lui Ilan Șor de a prezenta dosarele Evgheniei Guțul drept unele politice împotriva regiunii găgăuze este departe de adevăr, deoarece faptele care i se incriminează au avut loc înainte ca ea să devină bașcană. Expertul în politici publice, Andrei Curăraru, a mai explicat, în cadrul emisiunii ÎN CONTEXT, că aceasta „a fost utilizată pentru a aduce finanțe Partidului „Șor”, iar activitatea președintelui Adunării Populare, Dmitri Constantinov, trebuie analizată prin prisma legislației penale, după ce a semnat la Moscova acorduri cu indivizi aflați sub sancțiuni internaționale”.
Faptele care i se incriminează doamnei Guțul sunt realizate înainte ca ea să devină bașcan. În administrație sunt multe probleme, mai ales că am văzut multe pierderi la buget și creșteri doar la salariile propriilor angajați. Sunt chestiuni fundamentale de care ar trebui să se ocupe Curtea de Conturi. Nici situația din Găgăuzia nu este simplă, știm că zeci de aleși ai Adunării Populare au încercat să inițieze o procedură de impeachment. Este un conflict între socialiști și șoriști.
Curăraru a adăugat că este necesar ca procurorii să adune probe și să prezinte circumstanțe care să justifice continuarea mandatului de arest al Evgheniei Guțul, pentru a evita orice posibilitate ca aceasta să părăsească sala de judecată înainte ca procesul să ajungă la o finalitate.
Să vedem ce vor spune instanțele de apel și cum se vor desfășura lucrurile mai departe. În acest moment, vedem un asalt asupra justiției în legătură cu aceste personalități legate de Ilan Șor, care practic încearcă sistematic să plece din Republica Moldova. Este clar că acea capacitate de mobilizare a organizației Șor va scădea brusc atunci când vor fi tot mai mulți reprezentanți ai organizației condamnați cu sancțiuni reale.
Expertul a subliniat că justiția din Republica Moldova se află într-un moment crucial, observând un „asalt asupra justiției” din partea personalităților legate de Ilan Șor, care încearcă să părăsească țara pentru a evita procedurile legale. În încheiere, el a subliniat că aceste cazuri trebuie să reprezinte un motiv de descurajare a corupției electorale și justiția trebuie să acționeze, iar cei care fac parte din schemele de corupție să ajungă în fața instanței și să fie condamnați. „Să sperăm că justiția va continua să urmeze procedurile legale, în special cu alegerile parlamentare, și că vor exista finalități clare în acest sens”.
Amintim că Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins cererea de arest preventiv pentru alte 30 de zile pe numele Evgheniei Guțul, vizată și în dosarul de finanțare ilegală a fostului Partid „Șor". Judecătorii spun că două aresturi nu pot fi aplicate simultan. Procuratura Anticorupție a anunțat că va contesta încheierea la Curtea de Apel Centru. Decizia completului de judecată a fost luată în timp ce în fața instanței, susținătorii bașcanei s-au adunat la un nou protest.
Guțul a fost reținută marți, 25 martie, pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce încerca să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Oamenii legii susțin că bașcana ar fi încercat să se eschiveze de la urmărirea penală. Pe 28 martie bașcana a fost plasată în arest preventiv pentru 20 de zile într-un alt dosar, fiind acuzată de gestionare frauduloasă a fondurilor electorale, finanțare ilegală și falsificarea unor documente în scopul sprijinirii campaniei sale electorale. Guțul pledează nevinovată.