Social

Proiect finanțat din fonduri europene: Cetatea Soroca, redeschisă pentru vizitatori

TRM
Sursa: TRM

Cetatea Soroca, una dintre cele mai importante fortărețe istorice din Republica Moldova, și-a redeschis porțile pentru turiști, oferind oaspeților oportunitatea de a explora istoria fascinantă a regiunii și de a descoperi peisajul impresionant al zonei. În perioada rece a anului cât a fost închisă, s-au făcut lucrări la temnița și biserica în care ulterior vor fi oficiate servicii devine. Porțile cetății vor fi deschise toată vara, așa încât vizitatori să poată explora turnurile și zidurile fortificate.

TRM
Sursa: TRM

Cetatea a fost deschisă la primele ore ale dimineții. Au venit și primii vizitatori, o familie stabilită în Italia, care a revenit recent acasă.

Aseară ne-am uitat, am căutat unde putem sa vizitam locurile mai frumoase care exista în Moldova și venind încoace știm precis ca toți care vin nu mai au timp sa viziteze ceea ce avem noi și am văzut ca îi prima zi de deschidere și zic să încercăm. Ca atare era închisă, ne-am apropiat de casa și ni sa zis ca sunteți primii.”;

Am venit din Italia ne-am uitat pe site-ul de aici de la Soroca și am văzut ca este Cetatea și niciodată nu am văzut și ne-am hotărât să venim că azi se deschide cetatea și am dorit să vizităm locurile noastre din Moldova.”;

Am venit că e prima zi de deschidere după sezonul de iarnă. Am auzit că este ceva nou într-o cazemată, din două s-a făcut un fel de pușcărie.

TRM
Sursa: TRM

În perioada cât a fost închisă, a fost amenajată și biserica din interiorul cetății. Aici vor fi oficiate cununii, lecții istorice și patriotice. În premieră, a fost amenajat și un spațiu expozițional, de peste 30 de metri pătrați.

În iarna acestui an s-au implementat câteva lucruri noi spre exemplu s-a amenajat vechiul paraclis din Cetate care este la nivelul doi în turnul dreptunghiular de intrare ca să facem posibilitatea ritualurilor creștine direct în Cetatea Soroca, exact cum era odată. În scurt timp vrem să mai amenajăm o sală expozițională cu alte piese muzeistice probabil în jur de o lună, o luna jumătate”, menționează muzeograful Dumitru Ungureanu.

TRM
Sursa: TRM

Mai urmează lucrări de reparație a cetății, iar cheltuielile vor fi acoperite din fondurile europene oferite în perioada anilor 2021-2023.

TRM
Sursa: TRM

O parte din bani Uniunea Europeană a decis să rămână în contul Consiliului raional pentru a reinvesti în Cetate. Momentan Consiliul raional împreună cu cei de la direcția Arhitectură au înaintat câteva lucrări spre Ministerul Culturii și probabil în următoarea etapa banii vor fi pentru a reabilita ceea ce a rămas în urmă proiectului și ceea ce nu s-a încadrat din limita de timp”, explică Dumitru Ungureanu.

TRM
Sursa: TRM

Cetatea va fi deschisă de miercuri până duminică, între orele 09:30 și 17:30, iar biletele pot fi achiziționate la intrare. Prețul unui bilet pentru adulți este de 30 de lei. Copiii de la șapte până la 17 ani vor plăti câte 10 lei. Pentru cei mici, intrarea este gratuită. În plus, sunt prevăzute și tururi ghidate pentru grupuri și școli, cu înregistrare prealabilă.

TRM
Sursa: TRM
Angelina Caldare

Angelina Caldare

Autor

Citește mai mult