Revista Presei // Chișinăul ar putea impune taxe pentru Tiraspol: toți comercianții, de pe malul stâng și de pe malul drept, trebuie să acționeze în condiții egale

Cum vor afecta exporturile moldovenești decizia SUA de a impune noi taxe vamale; Chișinăul examinează posibilitatea impunerii unor taxe agenților economici din stânga Nistrului; eliberat din detenție pe viață, interlopul Alexandru Sinigur a ajuns din nou pe mâna poliției - sunt câteva dintre principalele subiecte ale presei, trecute în revistă.
Experții în economie susțin că noile taxe vamale impuse R. Moldova de către SUA nu vor afecta dramatic exporturile moldovenești, deoarece acestea sunt orientate spre UE, titrează Radio Chișinău. Tarifele vor lovi cel mai în producătorii de vinuri și alcool. Potrivit jurnalistului economic, Ion Preașcă, băuturile alcoolice au fost, anul trecut cel mai exportat produs în SUA, reprezentând peste 50 de procente din totalul exporturilor pe piața americană. Mai mult, SUA au devenit principala piață de desfacere pentru băuturile alcoolice din Rep. Moldova, circa 20 la sută, a precizat Ion Preașcă.
Iar RFI scrie că Guvernul va ajuta antreprenorii moldoveni să își mențină competitivitatea. Asta după decizia SUA de a impune ”tarife reciproce” pentru mai multe state. În cazul Republicii Moldova vorbim despre o taxă de 31 %, care va afecta 2,5 la sută din comerțul exterior. Totodată, premierul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova rămâne angajată ferm într-un parteneriat strategic cu Statele Unite.
Chișinăul ia în calcul taxe pentru Tiraspol, titrează TV 8. Guvernul „a luat act de faptul că se repornesc industriile” în regiunea transnistreană și ia în calcul impunerea de taxe. Precizările au fost făcute de prim-ministrul Dorin Recean. Măsura ar veni în condițiile în care sezonul de încălzire s-a încheiat, dar în regiune ajung aceleași volume de gaze. În acest context, „toți comercianții, de pe malul stâng și de pe malul drept, trebuie să acționeze în condiții egale și asta ar însemna inclusiv organizarea de taxe sau monopoluri fiscale, pentru ca să avem îndeplinită această echilibrare a comerțului și să nu admitem dezavantaj a agenților economici de pe malul drept”, a declarat premierul.
Moldova 1 scrie că autoritățile de la Chișinău au demarat o anchetă privind circumstanțele eliberării din detenție a lui Alexandru Sinigur, condamnat acum 19 ani pe viață pentru comiterea mai multor infracțiuni deosebit de grave. Premierul Dorin Recean a afirmat că investigația urmează să stabilească dacă eliberarea liderului grupării criminale a fost posibilă din cauza unor „lacune legislative sau abuzuri”, iar ulterior autoritățile vor reveni cu detalii.
Dar se pare că interlopul Alexandru Sinigur nu s-a bucurat prea mult de libertate. TVR Moldova titrează că acesta a fost reținut aseară, în baza unui dosar deschis pentru omor comis în 2002.
Șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu a comentat pentru Jurnal TV declarațiile ambasadorului rus Oleg Ozerov referitor la imaginile prezentate de SIS, cu fuga deputatului Alexandr Nesterovschi în stânga Nistrului, că ar fi trucate. Șeful IGP a subliniat că imaginile sunt parte a dosarului de căutare și că pot fi ridicate în original și expertizate. Mai mult ca atât, există și declarațiile șoferului care a relatat pas cu pas traseul deputatului fugar.
Iar Moldova 1 scrie că deputata Irina Lozovan și soțul ei, condamnați la 6 și, respectiv, 5 ani de închisoare pentru acceptarea finanțării ilegale a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat, s-au refugiat în regiunea transnistreană pentru a scăpa de justiție. Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu a menționat că cei doi au părăsit teritoriul controlat de autoritățile constituționale înaintea deputatului transfug Alexandr Nesterovschi. Cernăuțeanu a negat categoric ipoteza că deputata Irina Lozovan și soțul ei au ajuns în regiunea transnistreană tot cu sprijinul serviciilor diplomatice ruse, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Alexandr Nesterovschi.
Ilan Șor rămâne fără acte de identitate moldovenești. Curtea Supremă respinge definitiv recursul împotriva Agenției Servicii Publice, scrie agora.md. „Nu există aparența unei încălcări a dreptului recurentului la soluționarea tuturor argumentelor cu privire la judecarea cauzei în prima instanță”, se arată în hotărâre. În noiembrie 2021, ASP anunța că în urma unui control efectuat la sesizarea Procuraturii Anticorupție, a constatat că atât buletinul de identitate a lui Ilan Șor emis în 2012, cât și pașaportul emis în 2010, au fost perfectate și eliberate cu încălcarea legislației, fiind întocmite în lipsa acestuia.
Încă o persoană în arest în cazul femeii de afaceri care a decedat într-un cabinet de înfrumusețare, scrie newsmaker.md. Un lucrător medical, bănuit că ar fi participat la intervenția efectuată, a fost plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. Procurorul pe caz, Ștefan Ciuperca a declarat că femeia nu-și recunoaște vina și refuză să facă declarații. Acuzarea a cerut ca învinuita să fie trimisă după gratii, pentru că ar fi influențat până acum martori în dosar care au indus în eroare organele de urmărire penală și au tăinuit rolul acesteia. În prezent, trei persoane au statut de învinuit în dosarul „Ludmila Babuțchi”. O altă învinuită este Ecaterina Maniuc, anestezista care ar fi asistat la intervenția chirurgicală. Cea de-a treia învinuită este Irina Borodkina, proprietara salonului, care a fugit din țară.
Toate tezele studenților urmează să treacă printr-un sistem anti-plagiat, titrează agora.md. Publicația a discutat cu ministrul Educației, Dan Perciun, care a declarat că un sistem anti-plagiat urmează a fi implementat la nivel național. Este vorba de un soft care va permite verificarea lucrărilor de licență, masterat și doctorat, accesând baze de date locale și internaționale. Odată cu aplicarea sistemului anti-plagiat, studenții vor trebui să trimită lucrarea în format electronic. Dacă se va descoperi că teza a fost plagiată în totalitate, consecințele vor fi dure, inclusiv exmatriculare și interdicția temporară de a continua studiile superioare.
Poșta Moldovei demontează un nou fals, precum că pensionarii care nu cunosc limba română vor trebui să plătească pentru traducător, scrie deschide.md. Este vorba de o imagine care circulă pe rețelele de socializare, cu un presupus anunț la un oficiu poștal în care cetățenii sunt înștiințați că, din 7 aprilie, serviciile poștale vor fi prestate doar în limba română, iar cei care au nevoie de traducător pot achita 179 de lei/oră pentru serviciile acestuia. Informația este un fals, declară Poșta Moldovei, în numele căreia a și fost scris acel anunț.