Experți, despre scandalul amnistiei: PAS riscă să piardă din încredere, în timp ce opoziția câștigă teren electoral

Modificările aduse Legii amnistiei, votate în 2021 și 2022 de majoritatea parlamentară și care au permis eliberarea unor condamnați pe viață, riscă să afecteze grav imaginea guvernării, oferind opoziției un nou prilej de atac, avertizează expertul politic Mihai Mogîldea. Potrivit acestuia, partidele pro-ruse ar putea exploata scandalul pentru a-și consolida poziția electorală.
„Cred că actuala opoziție are temei pentru a specula pe marginea acestei situații, pentru că este grav atunci când un deputat acționează într-un asemenea mod și mai grav este atunci când o întreagă fracțiune votează niște amendamente fără a înțelege care pot fi consecințele de ordin juridic ale aprobării acestor amendamente în raport cu niște condamnați penali pe viață din pușcăriile noastre și ale integrității sistemului de justiție din Moldova, care și așa este grav afectat de corupție și abuz de putere”, a declarat Mogîldea.
Expertul consideră că acest scandal ar putea diminua încrederea cetățenilor în partidul de guvernare, mai ales într-un an electoral crucial. În același timp, spune Mogîldea, opoziția, inclusiv partidele pro-ruse, ar putea profita de situație pentru a-și crește influența.
„Avem o situație politică care favorizează forțele de opoziție, în special acei actori care sunt finanțați din Federația Rusă și care au investit multe resurse în dezinformare, în propagandă, alegații nefondate la adresa actualei puteri, dar care astăzi beneficiază de mai multă clemență sau susținere din partea publicului, datorită faptului că unele din aceste alegații s-au concretizat sau s-au dovedit a fi adevărate”, a explicat expertul.
Un alt aspect important este viitorul politic al deputatei Olesea Stamate, exclusă din PAS în urma acestui scandal. Mihai Mogîldea nu exclude posibilitatea ca aceasta să-și continue cariera politică printr-un nou proiect, or, potrivit lui, deocamdată nu există semnale că aceasta ar intenționa să renunțe la mandatul de deputat, așa cum i-a cerut partidul de guvernare, pe listele căruia a fost aleasă.
În timp ce atenția publică s-a concentrat asupra deputatei Olesea Stamate, expertul în justiție Alexandru Bot atrage atenția că responsabilitatea nu poate fi pusă doar pe umerii unui singur parlamentar, având în vedere că modificarea legii a fost susținută de întreaga majoritate parlamentară.
„Chiar dacă acel deputat a avut o rea intenție propunând aceste amendamente, ce au făcut ceilalți 50 și ceva de colegi care au votat pentru aceste amendamente?”, se întreabă avocatul Alexandru Bot.
Invitat în cadrul emisiunii „Zi de Zi” de la Radio Moldova, Bot a criticat lipsa de transparență în procesul legislativ, precizând că amendamentele la Legea amnistiei au fost introduse chiar în ziua votului, fără a respecta termenul de 10 zile prevăzut în Regulamentul Parlamentului.
„Această regulă cu desăvârșire este ignorată în orice exercițiu legislativ, fie că e vorba despre legea amnistiei sau oricare altă lege. Poftim, avem ce avem.”
Precizăm că, până în 2021, Legea amnistiei nu permitea reducerea pedepsei pentru deținuții condamnați pe viață. Totuși, majoritatea parlamentară a operat modificări legislative în acel an, adoptând o serie de amendamente care au deschis calea eliberării acestora.
Inițial, legea a fost modificată pentru a permite comutarea detenției pe viață la o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. Ulterior, în iulie 2022, PAS a votat un nou amendament care a eliminat obligația de a demonstra lipsa riscului de recidivă pentru aplicarea amnistiei în cazul condamnaților pe viață. În noiembrie 2022, un alt amendament a consolidat această modificare, introducând oficial posibilitatea comutării pedepsei pe viață cu 30 de ani de detenție.
În urma modificărilor operate, cel puțin doi interlopi condamnați la închisoare pentru comiterea mai multor infracțiuni deosebit și excepțional de grave, comise atât în Republica Moldova, cât și în afara țării, au fost eliberați condiționat din închisoare. Este vorba despre Alexandru Sinigur, alias „Sinii”, și Iurie Radulov, alias „Babior”, condamnați pentru o serie de omoruri. Primul a fost reținut de oamenii legii, fiind bănuit de crimă, în timp ce cel din urmă a reușit să părăsească țara. Autoritățile de la Chișinău au demarat o anchetă privind circumstanțele eliberării din detenție a celor doi.
Eliberarea celor doi a stârnit un val de reacții. PAS a exclus-o pe deputata Olesea Stamate, care este coautoarea acestor modificări, din rândurile partidului. Între timp, deputații au operat de urgență noi modificări legislative, astfel încât persoanele condamnate la detenție pe viață să nu poată beneficia concomitent de comutarea pedepsei pe amnistie și de liberare condiționată.