16 ani de la 7 aprilie // Maia Sandu: „Trebuie să protejăm împreună ceea ce am câștigat cu atâta curaj”

La 16 ani de la protestele din 7 aprilie 2009, conducerea Republicii Moldova aduce un omagiu tinerilor care au ieșit atunci în stradă pentru libertate, democrație și un viitor european. Președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și președintele Parlamentului Igor Grosu au transmis mesaje în care menționează importanța păstrării valorilor pentru care au luptat acei tineri și necesitatea continuării parcursului european.
„Libertatea nu vine de la sine. Ea trebuie apărată zi de zi, mai ales atunci când este amenințată de cei care vor ca oamenii să trăiască în frică și să renunțe la speranță” – este mesajul transmis de președinta Maia Sandu, la 16 ani de la protestele din 7 aprilie 2009, când mii de tineri au ieșit în stradă pentru a-și revendica dreptul de a-și decide viitorul.
Într-o declarație publică, președinta Maia Sandu a menționat că manifestanții din 2009 nu au ieșit pentru un partid sau o ideologie, ci pentru o idee simplă și puternică: puterea aparține cetățenilor. „Vocea lor a spart zidurile fricii – iar unii dintre ei au plătit un preț foarte mare pentru acest crez”, a menționat șefa statului.
Maia Sandu a avertizat că, la 16 ani distanță, se observă din nou tentative de manipulare și de subminare a valorilor democratice. Totuși, susține ea, Moldova este astăzi o țară „care a învățat din durere, care a crescut în conștiință și care știe ce are de apărat”.
„Adevărul, libertatea și demnitatea celor care au suferit pe 7 aprilie ne obligă să rămânem vigilenți. Trebuie să protejăm împreună ceea ce am câștigat cu atâta curaj: dreptul de a ne construi viitorul în libertate și pace”, a conchis președinta Republicii Moldova.
La rândul său, prim-ministrul Dorin Recean a scris că „7 aprilie 2009 despre libertate. Mii de tineri au ieșit în stradă pentru a apăra democrația și libertatea”.
Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a marcat această zi. „Acum 16 ani, la 7 aprilie 2009, mii de tineri au ieșit în stradă pentru a cere dreptul de a trăi într-un stat liber și democrat. Acum 16 ani, moldovenii au spus răspicat că viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Cu toții am crezut că ne vom mișca mai repede, dar, în anii care au urmat, am avut noi tentative în care politicieni declarați proeuropeni au tot vândut această țară Kremlinului”, a declarat Grosu.
CITEȘTE ȘI: