Social

Revista presei // Rusia „încearcă să-și refacă imperiul prin teroare”; Cum să faci partid pro-european „la comanda” lui Șor

Instituțiile de presă din RM publică reacții la recentul atac al armatei ruse asupra orașului ucrainean Krivoi Rog - cea mai mortală crimă împotriva copiilor de la invazia Ucrainei în 2022. De ce a devenit Rusia un „rai al penalilor fugari” și cum să faci partid pro-european „la comanda” lui Șor, aflăm din revista presei.

Mai multe instituții de presă publică mesajul președintei Maia Sandu, care a condamnat atacul rusesc cu rachetă din orașul ucrainean Krivoi Rog, provocând moartea a 18 persoane, dintre care 9 copii. Șefa statului a sugerat că regimul din Rusia „încearcă să-și refacă imperiul prin teroare”. Ea a menționat că cetățenii moldoveni trebuie să facă diferența dintre lumea pașnică și agresor și să țină țara de partea păcii, notează NewsMaker.

Cea mai mortală crimă împotriva copiilor de la invazia Ucrainei în 2022: ONU denunță „disprețul Rusiei pentru viețile civililor”, titrează TV8.

Dodon, ÎNCHINĂCIUNE în fața lui Putin, după ce armata rusă a distrus o stradă întreagă din Krivoi Rog, Ucraina, titrează Ziarul Național. La o zi după atac, prorusul Igor Dodon l-a felicitat pe Vladimir Putin și așa zisul ,,poporul frățesc rus" cu ocazia împlinirii a 33 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între R. Moldova și Federația Rusă, notează publicația citată. Dodon, care se ferește să condamne războiul provocat de Putin, inclusiv atacurile barbare asupra civililor din Ucraina, critică guvernarea de la Chișinău pentru răcirea relațiilor cu statul agresor, observă Ziarul Național.

Iar Ziarul de Gardă publică un articol cu tilul - Rusia – raiul penalilor fugari. Autorul articolului amintește de deputatul transfug Alexandr Nesterovschi, condamnat de prima instanță la 12 ani de închisoare într-un dosar de corupere pasivă, care a reușit să evadeze, fiind ajutat de Ambasada Rusă la Chișinău. Tot prin intermediul reprezentanților F. Ruse intenționa să iasă din țară și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, încercând să meargă pe urmele „instructorului” său, Ilan Șor, care și-a „luat zborul” din R. Moldova încă în 2019, constată ZdG. Nu doar cetățeni ai R. Moldova aflați în conflict cu legea s-au refugiat în F. Rusă, observă publicația. Kremlinul a avut un rol activ și în fuga fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici. În 2014, când a început răscoala de pe Maidan, acesta s-a refugiat mai întâi în Crimeea, iar apoi – în Rusia, fiind ajutat de Kremlin, lucru confirmat de președintele F. Ruse.

Guvernarea trebuie să reacționeze mai dur față de regimul de la Tiraspol, inclusiv în cazul recent de adăpostire a deputatului fugar Alexandr Nesterovschi, afiliat lui Ilan Șor, consideră expertul Andrei Curăraru, citat de Radio Chișinău. În opinia expertului, deferirea lui Nesterovschi justiției trebuie inclusă în condițiile Chișinăului de tranzitare a gazelor către regiunea separatistă. Nerespectarea de către Tiraspol a condițiilor puse de Chișinău trebuie să aibă consecințe, ca să nu rămânem în același cerc vicios, a subliniat Andrei Curăraru, în cadrul emisiunii „Dosar transnistrean”, de la Radio Chișinău. Expertul atenționează că perpetuarea situației atât în zona transnistreană, cât și în regiunea găgăuză, împiedică parcursul european și crește riscul ca Republica Moldova să fie cedată Rusiei în jocurile geopolitice între marile puteri.

Cum să faci partid pro-european „la comanda” lui Șor, e titlul unui alt articol publicat de Ziarul de Gardă. Arina Spătaru, lidera Partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, relevă detalii din postura sa de agentă sub acoperire în dosarul Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupere pasivă, pregătirea și acceptarea finanțării unui partid politic din partea unui grup criminal organizat. Invitata Podcast ZdCe explică modul cum a ajuns să fie agentă sub acoperire în gruparea coordonată de Ilan Șor, care i-a cerut să facă un partid cu profil pro-european, pe care oligarhul fugar să-l poată controla în propriile interese. Arina Spătaru a fost abordată în acest scop de către deputatul Alexandr Nesterovschi, pe care l-a denunțat ulterior organelor de drept. Pentru a acumula dovezi, Arina Spătaru a acceptat să meargă în Israel și să se întâlnească cu Ilan Șor, relevă ZdG.

Moldpres relatează între timp că asociațiile de proprietari în condominiu pot accesa finanțare pentru lucrări de eficiență energetică prin Fondul de Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial. În acest sens, asociațiile trebuie să fie legal constituite, fără datorii către bugetul de stat sau furnizori de servicii, și să nu se afle în litigii, notează agenția de presă.

Moldova 1 transmite că iarna secetoasă și schimbările mari de temperatură au afectat grav culturile de toamnă, iar precipitațiile recente nu sunt suficiente pentru a compensa deficitul de apă din sol. Expertul Boris Boincean a menționat în cadrul emisiunii „Pământ și Oameni” că lipsa umidității și carențele nutritive pun în pericol recoltele, iar agricultorii sunt sfătuiți să aplice îngrășăminte cu azot și să aleagă soiuri timpurii pentru a minimiza pierderile. Pentru a face față schimbărilor climatice, academicianul îndeamnă agricultorii să aplice măsuri de conservare a apei și să opteze pentru soiuri de plante rezistente la secetă.

O răpire șocantă, petrecută în plină zi pe o stradă din Soroca, a dus la condamnarea unui bărbat cu multiple antecedente penale, scrie Observatorul de Nord. Instanța a decis aplicarea unei pedepse de patru ani și șase luni de închisoare cu executare, după ce inculpatul a recunoscut că a acționat cu premeditare, în complicitate cu o altă persoană, pentru a răpi și agresa fizic o tânără, explică publicația. Pe 15 februarie 2025, în jurul orei 15:00, în apropierea unei stații de transport public din Soroca, o tânără a fost forțată să urce într-un automobil de către doi bărbați. Aceștia au pus la cale o răpire, transportând victima împotriva voinței sale în mai multe locații din afara orașului, inclusiv în satul Cosăuți. În timpul deplasării, femeia a fost supusă la violențe repetate și amenințări, relevă Observatorul de Nord.

Într-o lume marcată de incertitudine socială, financiară și de securitate, atât în regiunea noastră, cât și la nivel global, gestionarea stresului devine o provocare de zi cu zi pentru menținerea echilibrului emoțional, scrie TVR Moldova. Pentru că suntem vulnerabili în fața problemelor, dacă nu abordăm corect aceste stări, ele pot duce la anxietate sau chiar depresie, constată autorul articolului. Pentru a înțelege cum să facem față acestor provocări, echipa emisiunii „TeleMatinal” a luat legătura cu Angela Stafi, mentor, consilier în relații și doctor în filosofie, care vine cu recomandări.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult