Social

Primele răsaduri au apărut în piețele din capitală. Prețurile sunt mai mari ca anul trecut

În piețele din capitală au apărut în vânzare primele răsaduri de roșii, castraveți și ardei. Deși vremea este cam rece, producătorii îndeamnă oamenii să le planteze până la începutul lunii mai. Vânzătorii mai spun că deși cheltuielile au crescut, prețurile răsadurilor au rămas accesibile, chiar dacă s-au scumpit.

În ciuda frigului de afară, cetățenii au început să cumpere primele răsaduri pentru plantare în sere. Comercianții nu se plâng de lipsa clienților, chiar dacă prețurile au crescut. Astfel, un fir de răsad de varză poate costa peste 15 lei, cel de castravete ajunge la 18 lei, iar cel de roșie la 20 de lei. Fermierii care plantează acum se așteaptă să culeagă primele legume spre sfârșitul lunii mai.

Ion Melnic, legumicultor din Căușeni, spune că prețurile sunt mai mari, deoarece și cheltuielile au crescut față de anul trecut. Acestea sunt influențate de costurile ridicate la energie. Astfel, răsadul s-a scumpit în medie cu aproximativ 5 lei. De asemenea, producătorul a explicat metoda de plantare a răsadului.

Temperatura solului trebuie să fie de 8-10 grade ca omul să poată să o pună în câmp, ca ea să se poată dezvolta bine și să fie sănătoasă, să nu se îngălbenească, să nu intre în stres. Oamenii care pun chiar și după 15 aprilie, în câmp, pe 20-25, până la 1 mai, și chiar dacă pierd 10-20 de fire, tot nu pierd prea mult, fiindcă nu adaugă mulți bani. În schimb, când este pe piață și costă 15-20 de lei din seră, el o să mănânce acasă din câmp.

Pentru a face față cererii pe piață, mai mulți vânzători au oferit cumpărătorilor o varietate de soiuri de plante.

„Avem Tolstoi, avem Maliva, avem Novinca, avem Sulfia, Lamina, Roză, Mecada - soiuri diferite. La ardei gras și gogoșari avem în jur de 100 de mii de plante. Avem și pepeni verzi, și pepeni galbeni, doar că aceștia apar puțin mai târziu.”;

„Aici, acestea sunt răsaduri pentru sere. Acestea sunt soiuri Nante, toate hibrizi F1. Toate semințele astea au fost cumpărate din Bulgaria - foarte gustoase și roditoare.”;

„Sunt și de timpuriu, se încep în iunie și țin până la îngheț, până în noiembrie. Soiuri scumpe olandeze: Colibriș, Adriatica. Nante sunt mai mult pentru sere.”;

„Din cauza frigului, oamenii cumpără mai mult pentru sere”, spun vânzătorii.

În timp ce unii oameni se grăbesc să cumpere răsaduri pentru sere, alții preferă să aștepte până când vremea se va încălzi și vor putea să le planteze în grădină.

„Înainte de Paște, da, era foarte frumoasă. De la doamne, de acolo, am luat-o foarte frumoasă.”;

„Pun cam 50 de fire de pătlăgele, 30 de fire de vinete, 30 de ardei. Pentru familia mea ne ajunge. Nu cumpărăm.”;

„Nu ne-a prins frigul. În alte locuri a fost frig, dar la noi, nu. Știu că sunt curate, nu sunt cu chimicale. Vreau să iau un soi de măcriș că e rezistent la îngheț.”;

„Depinde de vreme, de anotimp, de cum e temperatura în sol. Acum e devreme, e încă rece”, spun cumpărătorii.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă cetățenilor să procure material săditor din locuri autorizate. Specialiștii ne atrag atenția să alegem răsad de culoare verde închis, cu rădăcini dezvoltate, înălțimea plantei de 15-20 de centimetri, iar fiecare fir să aibă între șase și opt frunze.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult