Social

Numărul elevilor s-ar putea reduce considerabil în următorii ani, potrivit estimărilor autorităților

Numărul elevilor ar putea scădea cu cel puțin 30 la sută, în următorii ani. Cea mai alarmantă situație este în școlile din mediul rural, unde numărul elevilor scade de la an la an, a atenționat secretara de stat de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Valentina Olaru, la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova. Aproape fiecare a doua instituție de învățământ din țară are clase de până la 15 elevi. Numărul mic de elevi justifică doar parțial eventuala închidere a unor instituții, fiecare caz urmând să fie analizat separat spun experții.

Gimnaziul din localitatea Dolna, raionul Strășeni, este frecventat în prezent de 84 de elevi. Un număr prea mic pentru a mai menține activă instituția, care urmează să fie închisă din 1 septembrie. Părinții nu susțin această decizie și vor ca elevii lor să învețe în satul natal.

Întreaga comunitate este împotriva acestei schimbări, susține primarul satului Dolna, Mariana Grigoraș.

„Noi nu ne dorim ca școala noastră să se lichideze, noi dorim ca copiii localității noastre să învețe în școala natală. Dacă noi în localitate nu o să avem școală, satul la propriu și la figurat moare. O să fie copiii noștri transferați cu transportul în școala vecină din localitatea Micleușăni, nici cu argumentul dat nu suntem de acord, deoarece totuși e altă localitate. Noi vrem ca copiii să studieze în școala noastră natală. Gimnaziul localității din Micleușăni este la un traseu central. Părinții sunt revoltați categoric”.

Pe de altă parte, secretara de stat de la Ministerul Educației și Cercetării, Valentina Olaru, susține că această decizie este una argumentată deoarece o bună parte dintre profesori sunt la pensie.

„În fiecare clasă sunt câte șapte-zece copii, 39 din ei învață în clase cu predare simultană, adică nu în clase separate, dar în clase cumulative, în care se face procesul și pentru o clasă și pentru alta, ceea ce nu este deloc bine. 18 cadre didactice, 10 din ele, din aceste cadre, au vârstă mai mare de 60 de ani. Ca să înțelegeți foarte bine, media cu care au terminat elevii de gimnaziu, este la matematică de 6,5 și la limba română de 6,2. Nu cred că este o medie care ne vorbește despre o performanță școlară”.

Scăderea numărului de copii este un fenomen tot mai răspândit în Republica Moldova, susține demograful Valeriu Sainsus. Totodată, el a precizat că această problemă ce ține de închiderea instituțiilor trebuie tratată atent, iar fiecare caz analizat individual.

*„În contextul în care avem cadre profesorale care sunt destul de îmbătrânite, totuși ele sunt bune, nu întotdeauna optimizarea oferă șansa de a avea o școală mult mai calitativă de pe aspectul corpului profesoral. Este evident, poate nu în cazul dat. Tot aici trebuie să spun că e evident că în contextul în care vorbim despre optimizare, grijile oamenilor se dublează. Dar în contextul în care, totuși, trebuie să spunem și să afirmăm că cheltuielile banului public sunt destul de mari, trebuie să se revină, probabil, și cu o explicație în teritoriu din ce considerente este necesar de a realiza această optimizare.

Anul trecut, zece instituții de învățământ din Republica Moldova au fost închise. Alte 13 școli din raioanele Briceni, Căușeni și Ialoveni au fost reorganizate prin fuziune sau absorbție. Ministerul Educației oferă indemnizații de 1000 de lei lunar părinților care-și dau copiii la școlile mai mari din apropiere și pune la dispoziția instituțiilor de învățământ autobuze pentru transportarea elevilor.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult