Politic

Veronica Dragalin susține că Maia Sandu și Dorin Recean i-ar fi cerut o listă cu procurorii „integri”. Reacția Președinției

Președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean i-ar fi cerut fostei șefe a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, o listă cu procurorii „integri” care ar trebui să treacă procedura de vetting. Informația apare într-o scrisoare adresată, pe 5 aprilie, judecătoarei Mariana Ursachi, făcută publică de fosta adjunctă a CNA, experta anticorupție Cristina Ciubotaru. Președinția a respins acuzațiile, calificându-le drept false și nefondate. Într-o reacție oficială, instituția a reiterat că justiția trebuie curățată de corupție și transformată într-un sistem puternic, independent și credibil.

Conform scrisorii apărute în spațiul public, Veronica Dragalin ar fi fost abordată, pe parcursul anului 2024, atât de premierul Dorin Recean, cât și de președinta Maia Sandu cu privire la evaluarea externă a integrității financiare și etice a procurorilor. Dragalin spune că oficialii i-ar fi solicitat „lista procurorilor pe care îi consideră integri” și care, din punctul său de vedere, „ar trebui să promoveze vetting-ul”.

„Nu am transmis așa listă niciodată, pentru că consider incorectă implicarea politicului în procedura vetting și pentru că consider că așa o listă ar putea fi folosită cu scop diametral opus - să fie atacați procurorii pe care eu îi consider integri și corecți (și care nu se vor supune presiunilor politice în viitor), ceea ce s-a și întâmplat”, se arată în scrisoarea publicată de avocata Cristina Ciubotaru.

Mai mult, Dragalin afirmă că, în timpul unei întrevederi cu președinta Maia Sandu, care ar fi avut loc la începutul acestui an la Președinție, șefa statului i-ar fi transmis că prezența sa la conducerea PA ar reprezenta „un pericol pentru securitatea statului”, în condițiile în care instituția nu ar fi prevenit „rezultatele negative” ale alegerilor din toamna anului trecut.

Pe de altă parte, Președinția a respins acuzațiile, calificându-le drept false și nefondate. Instituția a reafirmat necesitatea unei justiții independente și corecte, precizând că procedura de vetting este esențială pentru eliminarea corupției din sistem.

„Este regretabil faptul că fosta procuroare-șefă face acuzații false cu privire la discuțiile pe care le-a avut cu Președinta țării. Șefa statului a vorbit în repetate rânduri despre necesitatea ca Procuratura Anticorupție, precum și întregul sistem de justiție, să se curețe de corupție și să devină un sistem puternic, independent, în care oamenii să aibă încredere. Procedura de vetting/pre-vetting este un instrument prin care o comisie de evaluatori externi analizează dosarele și propune eliminarea din sistem a persoanelor corupte. Ne pare rău că doamna procuror nu este de acord cu această curățare, desfășurată în paralel cu promovarea procurorilor și judecătorilor onești și cu construirea unui sistem de justiție integru”, notează Președinția.

De precizat că, până la această oră, fosta șefă a PA, Veronica Dragalin, nu a confirmat autenticitatea scrisorii și nici nu a comentat declarațiile Președinției.

Între timp, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, a ridicat semne de întrebare asupra corectitudinii și scopului scrisorii fostei șefe a Procuraturii Anticorupție. El susține că dacă premierul sau președinta ar fi solicitat lista procurorilor care trebuie să promoveze vetting-ul, acest lucru ar reprezenta o situație extrem de gravă. Chirtoacă a subliniat și faptul că aceste acuzații nu au fost făcute publice la momentul respectiv și nu au dus la măsuri concrete, ceea ce ridică suspiciuni privind o posibilă neglijență sau inacțiune din partea Veronicăi Dragalin.

„Acolo unde există acuzații de abuz, așteptăm și dovezile care să le susțină, iar dacă s-a asistat la vreo tentativă de influențare ilegală a procedurii de vetting, ne întrebăm de ce doamna Dragalin sau oricine altcineva nu a luat măsuri la momentul potrivit. Într-un stat de drept, simplele insinuări sau scrisori nu pot ține loc de probe concrete și nu trebuie folosite pentru a bloca reformele ori pentru a proteja interese ascunse”, a conchis președintele CRJM.

Reamintim că Veronica Dragalin a criticat public, în repetate rânduri, din postura de șefă a PA, vettingul procurorilor. Aceasta susținea că evaluarea externă ar putea bloca activitatea instituției pe care o conducea, în condițiile în care mai mulți procurori și-au dat demisia sau intenționau să o facă, pentru a evita verificarea integrității lor etice și financiare.

Fosta șefă PA s-a pronunțat public inclusiv împotriva reformei celor două procuraturi specializate – PA și PCCOCS, la propunerea Ministerului Justiției. Dragalin consideră că sub conducerea sa, PA a înregistrat rezultate „istorice” în lupta cu corupția, iar comasarea procuraturilor care luptă cu crima organizată și corupția ar fi „neargumentată”.

Pe de altă parte, președinta Maia Sandu a criticat public, în repetate rânduri, activitatea instituțiilor responsabile de lupta cu corupția. Invitată recent la Radio Moldova, șefa statului a declarat că reforma justiției din Republica Moldova se apropie de etapa finală și că, deși s-au înregistrat progrese semnificative, procesul trebuie să continue, pentru a asigura un sistem judiciar curat și eficient. Referitor la reorganizarea celor două procuraturi specializate, Maia Sandu a reiterat necesitatea consolidării acestora într-o singură instituție „puternică”.

Citește mai mult