Cultură

Eveniment de omagiere a regretatului scriitor Vlad Pohilă, găzduit de Biblioteca „B.P. Hasdeu” din capitală

A promovat cartea, a scris eseuri și studii despre limba română, dar nu a reușit să-și adune propriile creații într-un volum. Vorbim despre regretatul cărturar și scriitor Vlad Pohilă, ale cărui lucrări au fost selectate cu grijă și inserate în culegerea de proză scurtă „Pe bulevardul fără oameni". La cinci ani de la trecerea în eternitate a lui Vlad Pohilă, colegii de la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din capitală i-au adus un omagiu prin lansarea acestui volum.

Ne-am gândit că Vlad Pohilă și-a dorit foarte mult să aibă un volum de proză scurtă. Îndemnăm cititorul să vadă ce peniță a avut un mare ziarist, un mare publicist, un mare lingvist - Vlad Pohilă”, spune doctorul habilitat Elena Ungureanu.

Din 2002, Vlad Pohilă a fost redactor-șef al revistei „Bibliopolis”, a promovat importanța lecturii, artei, bibliotecii în viața comunității.

Una dintre lucrările pe care le-a editat - "Disecarea cărților" relevă peste 1300 de titluri pe care le-a citit, pe care le-a promovat”, menționează directoarea Bibliotecii „B.P. Hasdeu”, Mariana Harjevschi.

Pentru scriitoarea și traducătoarea Miroslava Metleaeva, Vlad Pohilă a fost cel care a încurajat-o și i-a dat o recomandare pentru a deveni membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova.

El a scris o carte foarte interesantă "Și totuși, Limba Română". A stimat foarte mult oamenii talentați de diferite etnii și i-a ajutat foarte mult”, spune Miroslava Metleaeva.

A fost un luptător pentru identitatea noastră națională, un ostaș al limbii române”, subliniază scriitorul Nicolae Rusu.

Vlad Pohilă a fost omul care a adus ”Glasul” acasă, a fost cel după care au mers mulțimile în anii '90. Omul care ne-a ajutat pe noi să prindem la curaj când trebuie să vorbim despre limba română, despre spațiul nostru”, afirmă Elena Ungureanu.

Totdeauna cu pietate ne vom aminti de Vlad Pohilă, fiindcă a fost învățătorul nostru de română. Acum trebuie să-i facem un monument, cum voia el, din cuvinte, să scriem, să-i publicăm lucrările, care au rămas nepublicate”, a subliniat Lidia Kulikovski, șefă de secție la Biblioteca „B.P. Hasdeu”.

Vlad Pohilă s-a născut pe 6 aprilie 1953 în satul Putinești, raionul Florești. De numele lui ține tipărirea în condiții clandestine la Riga și Vilnius a primului ziar în grafie latină „Glasul”, publicarea cărților „Să citim și să scriem cu litere latine” și „Grafia latină pentru toți”. Scriitorul, deținător al Ordinului Republici, s-a stins pe data de 15 mai 2020.

Silvia Dorogan

Silvia Dorogan

Autor

Citește mai mult