Corespondență Dan Alexe // Pete Hegseth și Viktor Orban fac un prim pas în direcția sprijinirii Kievului
De când Donald Trump a revenit la putere în ianuarie, Washingtonul și-a redus drastic participarea la reuniunile Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei. Iată însă că secretarul american al Apărării, Pete Hegseth – altfel zis, șeful Pentagonului – va participa virtual, vineri, 11 aprilie, la o întâlnire a sprijinitorilor internaționali ai Ucrainei. Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei, care reunește aproximativ 50 de țări ce oferă sprijin militar Kievului, a fost lansat de predecesorul lui Pete Hegseth, Lloyd Austin, ministrul Apărării al SUA sub administrația Joe Biden, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022.
Odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, administrația americană a limitat semnificativ implicarea în aceste întâlniri. Totuși, Trump, care a promis că va rezolva conflictul ucrainean „în douăzeci și patru de ore” în timpul campaniei sale electorale, s-a apropiat inițial cu totul de Moscova.
Statele Unite au oferit Ucrainei asistență militară de zeci de miliarde de dolari de la începutul războiului, dar nu au anunțat niciun ajutor nou de la preluarea mandatului de către Donald Trump. Sub presiunea americană, Kievul a acceptat, la jumătatea lunii martie, o încetare necondiționată a luptelor vreme de treizeci de zile. Rusia a respins însă această inițiativă, dar a acceptat un armistițiu mai limitat în Marea Neagră.
Iată însă că imprevizibilul Trump amenință din nou Rusia cu tarife suplimentare. În acest timp, Polonia a asigurat marți, 8 aprilie, că trupele americane vor rămâne pe teritoriul său, în urma anunțului făcut luni de Washington cu privire la repoziționarea soldaților săi prezenți în prezent pe o bază strategică de lângă granița cu Ucraina. Circa 10.000 de soldați americani sunt staționați în prezent în Polonia.
Cea mai mare parte a ajutorului militar către Kiev trece prin Polonia, membră importantă a Uniunii Europene și NATO și un puternic susținător al Ucrainei. Potrivit Varșoviei, 95% din ajutorul militar occidental acordat Ucrainei trece printr-o bază militară polono-americană, dotată cu un aeroport propriu.
Și, punct final într-o posibilă schimbare de atitudine a celor care până acum erau complezenți cu Rusia lui Putin, până și Ungaria s-ar putea întoarce împotriva Rusiei, susținând sancțiunile SUA.
Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a anunțat că Budapesta se poate alătura SUA și UE dacă Trump decide noi sancțiuni împotriva lui Putin pentru că refuză încetarea focului în Ucraina. Anterior, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, declarase în mod repetat că sancțiunile UE împotriva Kremlinului s-au dovedit „ridicole” și un „eșec”.
