Social

ANRE reduce termenul pentru separarea activităților Moldovagaz. Ceban: „Este o schimbare a regulilor de joc în timpul jocului”

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a impus companiei Moldovagaz să finalizeze separarea activităților de transport și furnizare a gazelor naturale până la 31 iulie 2025 – cu un an și două luni mai devreme decât termenul stabilit inițial. Dacă nu se conformează, compania riscă să piardă licența de furnizare. Moldovagaz contestă măsura, iar experții acuză Gazpromul, acționar majoritar la Moldovagaz, că blochează reforma.

Dacă Moldovagaz nu se va conforma, riscă să piardă licența pentru furnizarea gazelor naturale. În acest caz, ANRE ar putea desemna un alt furnizor licențiat, selectat prin concurs, care să preia aprovizionarea consumatorilor în condiții reglementate.

Reacția Moldovagaz: „Schimbarea regulilor în timpul jocului”

Directorul interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a criticat decizia ANRE, și a spus că noul termen impus nu este justificat procedural. „Termenul era 30 septembrie 2026. Și acum, brusc, ANRE decide să reducă acest termen, pe care noi îl considerăm că nu este justificat – nici procedural, nici după principiile de reglementare. Este o schimbare a regulilor de joc în timpul jocului”, a declarat Ceban.

Acesta a menționat că Moldovagaz va informa acționarii, adică Gazprom, acționar majoritar, și Agenția Proprietății Publice, care vor decide asupra pașilor următori. Precizăm că procesul de separare a activităților de transport și de furnizare necesită modificări de statut și transmiterea patrimoniului de la Moldovagaz către Moldovatransgaz. „Dar nu putem ști dacă legea nu va fi modificată între timp. Iar problema datoriilor nu este încă rezolvată”, a mai avertizat Ceban.

Expert: „Gazprom caută nod în papură”

Poziția Moldovagaz în această situație reflectă tactica Gazprom de a bloca reforma, susține expertul în energetică Sergiu Tofilat: „În Europa Gazprom-ul s-a conformat la aceste cerințe, dar în Republica Moldova caută nod în papură, nu le place că iată sunt datorii. De la faptul că vor fi gazoductele la bilanțul Moldovagaz sau filiala lor Moldovatransgaz, asta nu schimbă absolut nimic.”

Tofilat spune că Gazprom invocă în mod fals riscul de a pierde controlul asupra rețelelor de gaze, doar ca să împiedice modificarea statutului Moldovagaz – o schimbare necesară pentru a separa oficial transportul de furnizarea gazelor.

„Modificarea statutului prevede transferul gazoductelor de la Moldovagaz la Moldovatransgaz. Acționarii trebuie să aprobe decizia de transfer al patrimoniului, trebuie să facă modificări în contabilitate și la Moldovatransgaz trebuie să fie instituit un Consiliu de Observatori independent, ca să nu aibă acționarii dreptul să decidă acolo planul de investiții, tarifele. Respectiv Moldovagaz rămâne fondator la Moldovatransgaz, doar că aceasta trebuie să fie gestionată de un Consiliu independent”, a mai explicat Tofilat.

Această măsură vine în contextul implementării Pachetului Energetic III, ce prevede separarea activităților de producție, transport și distribuție a gazelor naturale.

Anul trecut, ANRE a certificat drept operator independent al sistemului de transport compania Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz din România. Atunci a fost stabilit și termenul de 30 septembrie 2026 pentru ca Moldovagaz și Moldovatransgaz să finalizeze separarea funcțională și juridică a activităților. Acum, termenul a fost redus cu un an și două luni - până la 31 iulie 2025.

CITEȘTE ȘI:

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult