Taxele lui Trump au intrat în vigoare. Producătorii moldoveni cer sprijinul Guvernului: „Este o lovitură dură”

Ultimul val de taxe impuse de Statele Unite a intrat oficial în vigoare astăzi, 9 aprilie, adâncind războiul comercial și prăbușirea piețelor. Uniunea Europeană și China pregătesc deja contra-măsuri, cea din urmă fiind cea mai afectată, cu tarife ce ating până la 104% pentru exporturile sale. Nici Republica Moldova nu este ocolită: taxele de 31% impuse produselor moldovenești afectează direct exportatorii locali. Producătorii autohtoni caută alternative pe piața UE, spune directorul executiv al Asociației procesatorilor din industria alimentară, Mircea Manole, însă ca să reușească, au nevoie de sprijin urgent din partea Guvernului pentru a rămâne competitivi.
„Este o lovitură destul de dură pentru procesatorii de fructe și legume, producători de conserve, de sucuri. Cel mai probabil, ca efect imediat, se vor stopa orice livrări pe piața americană. Este o probabilitate destul de înaltă”, a declarat Mircea Manole pentru Teleradio-Moldova.
În aceste condiții, producătorii autohtoni încearcă să-și reorienteze exporturile spre piața Uniunii Europene, însă, pentru a rămâne competitivi, au nevoie urgentă de sprijin guvernamental. Potrivit lui Manole, două măsuri ar putea reduce impactul economic al noilor tarife.
„În primul rând, trebuie să micșorăm costul de producere din industria alimentară, pentru ca produsele noastre să fie competitive. În Moldova, costul de producere este destul de înalt. Sunt probleme pe care nu le putem soluționa, precum, de exemplu, costul agentului energetic, care este utilizat în producere, dar sunt chestii pe care le putem soluționa și statul ar putea să o facă. În primul rând, vorbim de reducerea taxelor la importul în Moldova a semipreparatelor utilizate în industria alimentară care nu pot fi produse în țară, or o astfel de măsură deja parțial a fost aplicată în 2023 și a avut efecte foarte pozitive. Deci, s-a majorat volumul de exporturi de produse din industria noastră anume datorită reducerii taxelor la importul semipreparatelor în Moldova.”
A doua măsură propusă de Asociație vizează introducerea unui contingent tarifar pentru zahărul importat, destinat exclusiv utilizării industriale. Or, potrivit lui Manole, Republica Moldova se confruntă cu o criză a zahărului, prețurile locale fiind cele mai ridicate din regiune — cu 250–300 de euro per tonă peste media europeană. Prețul ridicat al zahărului influențează direct, pe de o parte, costul tuturor produselor alimentare care îl conțin, iar pe de altă parte, afectează inclusiv atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii din sectorul agroalimentar, care preferă să-și desfășoare activitatea în țări cu condiții mai favorabile, inclusiv în Ucraina.
„Acestea sunt doar două măsuri pe care rugăm Guvernul să le implementeze, pentru a susține industria alimentară și acei producători care exportă pe piața SUA.”
Ministerul Dezvoltării Economie a anunțat pe 9 aprilie, după o întrevedere cu exportatorii moldoveni care operează pe piața SUA, că va susține și evalua impactul asupra fiecărui produs exportat pe piața americană și va propune adaptarea la noile tarife. În același timp, autoritățile anunță că au fost inițiate discuții cu partenerii europeni, acolo unde sunt exportate 3 din 4 produse fabricate în Republica Moldova, iar experții analizează piețe alternative de desfacere pentru produsele vizate de noile tarife.
Taxele impuse de SUA pun presiune pe exportatori, nu pe economia națională. Chișinăul caută soluții;
Guvernul promite sprijin pentru antreprenorii afectați de noile taxe impuse de SUA
Amintim că exportul Republicii Moldova către SUA în 2024 a constituit 2,5% din total, ori 90 milioane de dolari, iar importurile au reprezentat 1,5%, ceea ce înseamnă 135 milioane de dolari din totalul importurilor. Țara noastră exportă în mare parte următoarele categorii de produse:
- Vinurile de desert, care au reprezentat 48% din totalul exporturilor către SUA în 2024;
- Sucurile de fructe, în special sucul de mere, unde Republica Moldova deținea un segment semnificativ (14%);
- Dispozitive din plastic și articole de transport (9%), alcool (5%), produse de patiserie (2%) și confecții textile (3%).
Precizăm că ultima rundă de taxe, care au intrat în vigoare astăzi, vizează țările care „fură” SUA, potrivit lui Trump. Pe listă se regăsește și Uniunea Europeană, care a fost afectată de un tarif de 20%. Blocul celor 27 de membri a anunțat deja că pregătește contramăsuri.
Tarifele punitive ale lui Trump au zdruncinat o ordine comercială globală care persistă de decenii, au stârnit temeri de recesiune și au făcut ca acțiunile din întreaga lume să se clatine. Dolarul american s-a depreciat cu 0,7% față de un coș de valute ponderat în funcție de schimburi comerciale. Euro a urcat cu 0,75%, la 1,1041 dolari. Lira sterlină a câștigat 0,3% față de dolar, la 1,2812 dolari, scrie The Guardian. Și contractele futures pe piața bursieră din SUA au fost pozitive în această dimineață, dar acum au devenit negative, pe fondul turbulențelor. Acest lucru sugerează că prețurile acțiunilor de pe Wall Street ar putea scădea și mai mult la deschidere. S&P 500 este pe cale să înregistreze un declin de 0,5%, Nasdaq – 0,2%, iar Dow Jones – 0,7%.
Între timp, liderul american a avertizat că s-ar putea să nu fi terminat cu tarifele. În remarci făcute marți seara în fața congresmenilor republicani, el a declarat că va anunța în curând tarife „majore” pentru importurile de produse farmaceutice. Președintele SUA a spus că tariful va stimula companiile farmaceutice să își mute operațiunile în SUA. Declarația a zguduit miercuri investitorii, în condițiile în care medicamentele sunt exceptate de la runda de tarife care a început astăzi – și au fost exceptate timp de 30 de ani în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului, potrivit The Guardian.