În ciuda frigului de afară, pomii fructiferi sunt la mare căutare în piețele din capitală

Chiar dacă este frig și sunt înregistrate înghețuri, copacii fructiferi sunt la mare căutare în piețele din capitală. Pomicultorii din țară au scos la vânzare zeci de soiuri de arbori și arbuști. Prețurile au rămas aproximativ aceleași, pentru un cireș, de exemplu, este de 50 de lei. Totuși, producătorii se plâng că au crescut cheltuielile pentru creșterea puieților.
Cei mai solicitați pomi fructiferi sunt cireșul, mărul, prunul, iar dintre butașii de viță de vie sunt preferate soiurile de masă, susțin vânzătorii. În pofida costurilor mari de producere, alimentate de tarifele mari la energia electrică, prețurile sunt totuși accesibile pentru cumpărători, susțin pomicultorii. Acestea variază de la 50-70 de lei până la peste o sută de lei pentru un puiet. Mai ieftini sunt arbuștii de pomușoare, care costă începând cu 15 lei. De asemenea, producătorii vând sorturi rezistente la îngheț.
Curmale vindem sunt rezistente la înghețuri. Am kiwi, i se mai spune și actinidia. Este mai gustoasă decât soiurile obișnuite, se mănâncă și cu coajă. Coaja e mai dulce și fructul în general e mai gustos. Rezistă până la -30 de grade Celsius.
Cresc singură butași de viță de vie, sunt producător. Achităm impozite, achităm taxa pentru piață în fiecare zi și plătim și arendă. Și rămânem doar cu munca. Se întâmplă să rămânem cu marfa nevândută. Așteptăm tot sezonul să vindem și sperăm să obținem un câștig.
Avem copaci fructiferi: cireși, prăsad, măr. Coacăză avem - 15 lei. Nu are lumea bani, am făcut doar 20 de lei de dimineață.
Copacii decorativi sunt de asemenea la mare căutare, dar prețul lor poate ajunge și la 500 de lei. Potrivit specialiștilor, plantarea se poate face până la mijlocul lunii aprilie, înainte ca pomii să intre în vegetație.

În pofida temperaturilor scăzute, mulți oameni au venit la piață să cumpere puieți pentru grădinile și livezile lor. Ei spun că plantarea ar trebui făcută până la Paște, mai ales că de Florii vremea s-ar putea încălzi. Unii cumpărători spun că înțeleg de ce pomicultorii își vând marfa la prețuri mai ridicate comparativ cu anul trecut, deoarece scumpirile „au loc în toată lumea și în toate ramurile economiei”.
Am luat afine, vreau să văd și eu, nu am crescut niciodată.
Am luat piersici, măr, prune și cais, prețurile sunt convenabile.
Am luat niște cireși timpurii. Să vedem, să încercăm. Mai aveam acasă, dar vrem să ne pregătim ca nepoților să le dăm fructe.
Lumea nu are bani, cine are bani?

Anii trecuți puieții de pomi fructiferi costau în medie 30 de lei, însă majorarea tarifelor la carburanți și energie electrică a dus la creșterea prețurilor la cel puțin 50 de lei. Plantarea pomilor poate fi făcută atât toamna, cât și primăvara. De obicei, majoritatea specialiștilor recomandă toamna, primăvara fiind plantați pomii de import, deoarece se adaptează mai greu la condițiile meteorologice locale din timpul iernii. Printre speciile sugerate pentru plantare se regăsesc gutuiul, părul, caisul, cireșul, vișinul, nucul și prunul. Pentru a proteja pomii, este benefic să aplicăm un strat de compost în jurul rădăcinilor. Acesta ajută la menținerea umidității și protejează împotriva înghețului.
CITEȘTE ȘI: