Statul oferă subvenții pentru sisteme de prevenire a înghețurilor și pentru instalarea stațiilor meteo pe câmp

Din cauza înghețurilor, livezile ar fi cele mai afectate și urmează ca fermierii să efectueze evaluarea pagubelor la plantații, după ce vremea rece se va încheia, a menționat la emisiunea „Bună dimineața” de la Moldova 1 șeful Direcției politici în sectorul vegetal, Grigore Baltag. De asemenea, gradul de afectare variază în funcție de stadiul de dezvoltare al florilor, de specie și de amplasare. Potrivit lui Grigore Baltag, agricultura se află într-o perioadă dificilă, iar prevenirea pagubelor este esențială.
Așadar, statul oferă subvenții pentru sisteme de prevenire a înghețurilor și pentru instalarea stațiilor meteo pe câmp, astfel încât agricultorii să fie informați despre prognoze și să ia măsuri preventive.
Referitor la asigurare, nu toți fermieri și nu toate companiile, cu părere de rău, responsabile de asigurării, sunt deschise pentru asigurarea culturilor agricole. În ceia ce ține de partea de informare, o bună parte din fermieri responsabili au grijă, urmăresc evoluția prognozei, meteo permanent. Mai mult ca atât, avem foarte mulți fermieri care gestionează livezi, plantații viticole care sunt dotate cu stații meteo. Deci, iată, în acest context, majoritatea din ei sunt informați. Sistemele de reducere a înghețurilor de primăvară sunt subvenționate de către stat. În special vorbim de sisteme pe gaz, sisteme prin aspersiuni.
Înghețurile de la mijloc de primăvară nu sunt o noutate pentru țara noastră, însă este pentru prima dată în ultimii 10 ani când acestea durează prea mult și ar putea compromite roada pomicultorilor, a mai spus Grigore Baltag.
Schimbările climatice sunt deja o normă în sectorul agricol, fermierii deja cunosc acest lucru, nu este ceva nou, inclusiv temperaturile scăzute sau temperaturile de primăvară sau temperaturile înalte în perioada de vară. În funcție de amplasarea plantațiilor perene, ele pot afecta mai puțin sau mai mult aceste plantații. Însă durata temperaturilor scăzute, care există la momentul actual, până acum, practic, constatăm că sunt atipice, pentru că o asemenea durată nu a existat în ultimii 10-15 ani.
În ceea ce privește culturile de câmp, cele mai afectate sunt rapița și sfecla de zahăr.
Potrivit Serviciul Hidrometeorologic, aseară, cea mai joasă temperatura s-a înregistrat la Soroca, minus șase grade Celsius. Șeful Direcției prognoze meteo, Ghenadie Roșca, pericolul de îngheț se va menține până pe data de 13 aprilie, iar în această seară ne așteaptă ninsori pe întreg teritoriul țării.
Noaptea trecută am avut valori termice cuprinse între 0 și -6 în aer și temperatura de -8 la sol și la doi centimetri. Dacă vorbim de următoarele zile, ne așteptăm ca până pe data de 13 pericolul de îngheț să se manifeste. Ne așteptăm și la ninsori pentru noaptea ce urmează, ne așteptăm să fie ninsori și lapoviță, iar aria de răspândire va fi practic tot teritoriul.
Ministerul Agriculturii urmează ca săptămâna viitoare să-i convoace în ședință pe reprezentanții direcțiilor agricole din raioane pentru a examina situația după înghețuri.
CITEȘTE ȘI: