Economic

Dobânzile obținute din depozitele bancare ar putea fi impozitate cu 12%

Dobânzile obținute din depozitele bancare ar putea fi impozitate cu 12%, potrivit unei propuneri incluse în documentul privind politica fiscală și vamală pentru anul 2023. Măsura este necesară pentru a asigura un regim de impozitare just și echitabil, explică Ministerul Finanțelor.

Experții admit necesitatea unei astfel de reglementări, însă aceasta este contraindicată într-un an de criză.

Una dintre măsurile incluse în proiectul de politică fiscală și vamala pentru anul 2023 se referă le unificarea cotei impozitului pe venit la bănci. Astfel, se propune aplicare impozitului pe venit în cuantum de 12% pentru venitul anual impozabil de până la un milion de lei, față de 3% cum este în prezent și, respectiv 18% pentru venitul anul impozabil care depășește această sumă.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budeanschi a declarat în cadrul emisiunii „Realitatea economică” de la Radio Moldova că acum este momentul potrivit pentru aplicarea acestui mecanism, întrucât veniturile populației sunt mai mari. Măsura este necesară pentru a asigura un regim de impozitare just și echitabil.

„Pentru a merge în direcția uniformizării și asigurării că veniturile din orice sursă sunt impozitate la fel, este nevoie de o astfel de măsură. Dar în același timp avem câteva constrângeri. Aceasta ne-ar spune în linii generale că ar trebui să venim cu o dobândă mai mică, poate nu 12%. Acum când câștigurile sunt mari din dobânzi, este tocmai momentul să majorăm rata din acest venit, fiindcă sunt venituri mai mari și poți să impozitezi mai ușor. Atunci când veniturile sunt mai mici este o constrângere mai mare”, a declarat Dumitru Budeanschi.

Prin politica sa fiscală, statul trebuie să încurajeze economiile populației, susține expertul economic, Veaceslav Ioniță. În opinia lui, introducerea impozitului pe dividendele de la bănci este necesară, dar se face prea brusc, iar acest fapt ar genera efecte negative.

„În ultimii doi ani populația a luat cu nouă miliarde de lei mai mult credite decât au depus depozite în bănci. De ce aceasta s-a întâmplat? Dobânzile mici, oamenii, în special, anul trecut au luat a fost o abundență de consum. Drept rezultat Banca Națională a Moldovei luptă enorm pentru încurajarea economiilor și reducerea creditelor. Eu sunt pentru ca impozitele pentru dobânzile bancare să crească, am fost pentru ca să fie introdus, dar credem că anume în acest an este contraproductiv să introduci acest cost. Cred trebuie că trebuie să lăsăm pentru puțin mai târziu”, a spus Veaceslav Ionița.

Veaceslav Ioniță a precizat că politica fiscală pentru anul 2023 trebuie să includă măsuri bine gândite, care să încurajeze comerțul legal, să diminueze contrabanda cu produse și să permită afacerilor să se dezvolte.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult