În schimbul armelor americane, Ucraina pune pe masă metale rare

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că țara sa a transmis Statelor Unite o propunere oficială de achiziție a unui nou pachet de armament, evaluat la miliarde de dolari. Declarația a fost făcută miercuri, 9 aprilie, în cadrul unui interviu citat de agenția ucraineană UNIAN.
„Vrem, suntem pregătiți și am transmis pachetul pe care dorim să-l cumpărăm. Să-l cumpărăm, nu să-l primim gratuit. Este alegerea noastră cum plătim – dar nu cerem acest nou pachet fără plată”, a afirmat Zelenski.
Potrivit liderului de la Kiev, cea mai mare urgență o reprezintă sistemele de apărare antiaeriană. Într-o convorbire telefonică cu președintele american Donald Trump, Zelenski a cerut cel puțin zece astfel de sisteme, adăugând că Ucraina ar fi gata să aloce chiar 30 sau 50 de miliarde de dolari pentru acest scop.
Președintele ucrainean a sugerat că plata ar putea fi realizată printr-un acord cu SUA privind livrarea de resurse rare, inclusiv metale rare, aflate în prezent în discuție între cele două țări. Kievul insistă ca în cadrul acestui acord să fie incluse și garanții de securitate din partea Washingtonului.
„Dacă SUA ne oferă pachetul necesar, noi vom plăti. Considerăm că acest pachet – care include apărarea antiaeriană și alte elemente esențiale – face parte din garanțiile noastre de securitate”, a spus Zelenski.
Până în prezent, Ucraina are confirmate cel puțin patru sisteme Patriot livrate de SUA. Însă autoritățile de la Kiev afirmă că ar avea nevoie de cel puțin 25 de complexe, fiecare cu 6–8 baterii. Potrivit Reuters, o baterie Patriot costă în jur de 1,1 miliarde de dolari.
Precizăm că relațiile dintre Kiev și administrația Trump au devenit tensionate, în special după vizita lui Zelenski la Washington, pe 28 februarie, urmată de câteva zile în care SUA au suspendat sprijinul militar și schimbul de informații. De atunci, președintele ucrainean a adoptat o abordare mai precaută, exprimându-și în repetate rânduri recunoștința față de sprijinul oferit de SUA.
La începutul lunii martie, Ucraina a acceptat o propunere americană privind un armistițiu de 30 de zile, dar Rusia a respins-o. După aceasta, ajutorul american a fost reluat. Ulterior, atât Ucraina, cât și Rusia au convenit să suspende atacurile asupra infrastructurii energetice și pe mare, însă Moscova a condiționat un acord maritim de relaxare a sancțiunilor internaționale.
Rusia și SUA continuă contactele diplomatice, iar recent, Kirill Dmitriev, trimisul special al lui Vladimir Putin, a efectuat o vizită la Washington, fiind scos temporar de pe lista sancțiunilor.
În ciuda eforturilor diplomatice, Rusia și Ucraina continuă de se atace reciproc. Pe 4 aprilie, Rusia a lansat un atac cu rachetă asupra unui cartier rezidențial din Krivoi Rog, în urma căruia au murit 20 de persoane, inclusiv nouă copii. ONU a calificat atacul drept cel mai grav incident soldat cu moartea copiilor de la începutul invaziei ruse în 2022. Președintele Trump a comentat sec: „Nu-mi plac bombardamentele”, fără a condamna Rusia sau a anunța consecințe.