Externe

Corespondență Dan Alexe // Europa lovește SUA selectiv, izbind tarifar „statele roșii”

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
  • Chapters
  • descriptions off, selected
  • subtitles off, selected

    Vameșii din lumea întreagă nu mai știu ce să facă — mai ales cei din SUA — într-atât lista și procentele taxelor vamale anunțate de la Washington se schimbă uneori, literalmente, de la o oră la alta. Fapt e că Donald Trump tocmai a dat oarecum înapoi, amânând cu 90 de zile aplicarea tarifelor sale vamale — pentru mai bine de 75 de țări care au acceptat să negocieze — nu însă și pentru China.

    Trump a ridicat miercuri, 9 aprilie, tarifele la produsele chinezești la 125%, în timp ce a deschis o perioadă de negocieri cu alți parteneri comerciali americani. Băncile europene au salutat „începutul unei reveniri la rațiunea economică”, dar UE tocmai a făcut publică, miercuri, 9 aprilie, o listă de nu mai puțin de 98 de pagini de produse americane care vor fi suprataxate în UE.

    Acest prim val de tarife este de 25% și se aplică unor produse americane, printre care migdale, suc de portocale, carne de pasăre, soia, oțel, aluminiu sau tutun, urmând apoi jeanșii și motocicletele — produse care urmează a fi taxate suplimentar din 15 aprilie și urmate de alte tarife o lună mai târziu, dacă nu se ajunge la o soluție negociată.

    SUA bicoloră și ce sunt «statele roșii», cele mai taxate de UE

    Dacă ne uităm la o hartă a celor 50 de state ale SUA, vedem că taxele europene lovesc cu precădere așa-numitele "state roșii", cele care votează mai ales pentru republicani și pentru Trump. Roșu este culoarea pe care și-o atribuie acești votanți republicani și este de ajuns să ne gândim la cascheta roșie a lui Trump cu «Make America Great Again».

    În Statele Unite, electoratul e împărțit pe culori și simboluri simple — elefantul este simbolul republicanilor, al acelor membri ai GOP (Grand Old Party), în vreme ce măgarul (sau catârul, mai degrabă) e simbolul democraților.

    Cât despre culori, ele sunt inversul a ceea ce ne-am aștepta: roșu e culoarea republicanilor, deși europenii ar fi asociat-o mai degrabă cu democrații, considerați stângiști, în vreme ce albastrul e culoarea democraților. În Europa, albastrul este culoarea partidelor “liberale”, însă liberalii, în sens european, sunt oameni mai degrabă de dreapta, iar nu chipurile “stângiști”.

    Sunt astfel suprataxate de către UE statele republicane “roșii”: — exporturile de soia din Louisiana (SUA fiind al doilea exportator mondial de soia), de pildă, dar și găinile din Louisiana, și nu e o întâmplare, dat fiind că purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Mike Johnson, este un reprezentant republican din Louisiana cea roșie.

    La fel e suprataxat tutunul din Kentucky și Georgia, carnea de vită din Nebraska și Kansas, iar lista continuă până la produse neașteptate, precum sutienele și desuurile feminine din Ohio.

    Ceea ce caută UE, lovind astfel statele “roșii” republicane, este — strategie fină, folosită pentru prima oară — aceea de a afecta economic baza republicană a lui Donald Trump, acei lucrători manuali care nu călătoresc în afara SUA și care, înainte, votau masiv democrat, dar care acum își vor vedea, deodată, afectată productivitatea și finanțele și care se vor întreba dacă au făcut bine votând pentru Trump.

    Din lista de produse propusă inițial de Comisia Europeană au fost excluse însă produse ca whiskey-ul american (bourbon) și alte băuturi alcoolice, la cererea unor țări ca Franța, pentru a evita tarife și mai mari din partea lui Trump, după ce Trump a amenințat că includerea bourbonului printre produsele afectate va declanșa contra-impozitarea până la 200% pe alcoolul european.

    De asemenea, sunt excluși, deocamdată, de la sancțiuni, giganții tehnologici numiți GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft), mai ales datorită insistențelor Irlandei, unde mai toate aceste companii SUA sunt instalate parțial, profitând de regimul fiscal favorabil de acolo, Apple chiar asamblând unele produse direct în Irlanda.

    Dan Alexe

    Dan Alexe

    Autor

    Citește mai mult