Revista presei internaționale // Tensiuni comerciale între SUA și China, discuții privind securitate în Ucraina și formarea unei coaliții de guvernare în Germania

Tensiunile comerciale dintre SUA și China domină atenția presei internaționale, după ce președintele Donald Trump a anunțat suspendarea majorării taxelor vamale pentru majoritatea țărilor, în timp ce Beijingul a răspuns cu propriile măsuri restrictive. În paralel, mai multe publicații scriu că Ucraina explorează scenarii de securitate post-conflict, iar în Germania s-a ajuns la un acord privind crearea unei coaliții de guvernare, după alegerile parlamentare anticipate din februarie.
The New York Times transmite că președintele SUA, Donald Trump, a suspendat pentru 90 de zile majorarea taxelor vamale pentru mărfurile din majoritatea țărilor, urmând să aplice în această perioadă un tarif de 10%. În același timp, pentru China, taxele cresc imediat de la 104% la 125%, Trump acuzând Beijingul de lipsă de respect față de piețele internaționale, scrie publicația americană. Trump nu a precizat ce țări vor beneficia de tarife reduse, menționând doar că este vorba despre 75 de state care negociază acorduri comerciale cu Washingtonul, remarcă The New York Times. Publicația amintește că liderul american a introdus taxe vamale generale, numind data de 2 aprilie „ziua eliberării Americii”, în timp ce China și Uniunea Europeană au anunțat propriile majorări ale taxelor pentru produse americane.
Ca răspuns la măsurile impuse de Donald Trump, China a anunțat, la rândul său, creșterea taxelor vamale la toate bunurile importate din SUA până la 84%, transmite BBC. Noile tarife intră în vigoare astăzi și urmează mai multor runde de escaladare tarifară dintre SUA și China, iar tensiunile comerciale dintre cele două mari economii continuă să se intensifice, notează serviciul britanic de presă.
Cotațiile acțiunilor pe bursele americane au crescut brusc după ce Donald Trump a anunțat suspendarea majorării taxelor vamale pentru majoritatea țărilor, relatează CNN. Postul de televiziune atrage atenția că indicele Standard & Poor's, care reflectă performanța a 500 dintre cele mai mari companii listate la bursele din Statele Unite, a crescut cu 9,52%. În urcare sunt și indicii Nasdaq și Dow Jones, cu peste 12%, respectiv 8%, înregistrând cele mai mari creșteri din ultimele două decenii, notează CNN. Trump a precizat că a suspendat majorările de tarife pentru țările care „nu se opun Statelor Unite” și care negociază acorduri comerciale, precizează CNN.
Mai multe publicații, între care Unian, scot în prim-plan declarațiile făcute într-o conferință de presă de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu privire la modul în care reacționează Statele Unite la acțiunile Rusiei în procesul negocierilor asupra unui armistițiu. Zelenski a afirmat că Donald Trump este iritat de faptul că președintele rus, Vladimir Putin, nu își respectă promisiunile privind încetarea focului. Liderul de la Kiev consideră că SUA sunt tot mai nemulțumite de atacurile asupra orașelor ucrainene, în special asupra civililor, scrie Unian. Agenția de presă amintește că, în martie, Ucraina și-a exprimat disponibilitatea pentru o încetare totală a focului timp de 30 de zile, dacă și Rusia ar accepta același lucru. Însă, Putin a impus condiții suplimentare, cerând garanții că Ucraina va înceta mobilizarea în rândurile armatei sale și nu va mai primi armament din partea aliaților.
Între timp, Ucraina analizează posibilitatea desfășurării unei misiuni internaționale de menținere a păcii pe teritoriul său, în cazul încheierii unui armistițiu cu Rusia, transmite Politico. Publicația precizează că prezența militarilor pacificatori ai NATO este analizată tot mai insistent, pentru a preveni o nouă agresiune a Rusiei în viitor, având în vedere obstacolele pe care le întâmpină Ucraina în procesul de aderare la blocul militar transatlantic. Politico relevă că inițiativa a fost discutată la sediul NATO de către miniștrii apărării din Franța și Marea Britanie, în cadrul așa-numitei „coaliții a doritorilor” din Europa, Canada și Australia, coaliție din care SUA nu fac parte. Rusia se opune desfășurării de trupe în Ucraina fără un mandat al ONU, conchide Politico.
În Germania, țară care deocamdată se opune desfășurării trupelor sale în Ucraina, au fost finalizate negocierile post-electorale privind crearea unei alianțe de guvernare, informează Der Spiegel. Potrivit publicației, reprezentanții blocului conservator CDU/CSU și ai Partidului Social-Democrat (SPD) au prezentat aseară un acord de coaliție, după șase săptămâni de tratative. Liderul creștin-democrat și probabil viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz (CDU), a declarat, citat de Der Spiegel, că noua coaliție de guvernare de la Berlin va oferi stabilitate și va transmite un semnal clar cetățenilor și partenerilor din Uniunea Europeană. Votul intern în cadrul Partidului Social-Democrat asupra acordului va avea loc între 15 și 29 aprilie, iar după aprobare va începe procesul de alegere a cancelarului și de formare a guvernului, mai scrie Der Spiegel.