Expert: Fereastra de 90 de zile oferită de SUA trebuie folosită pentru a întări exporturile moldovenești

Statele Unite au suspendat temporar tarifele suplimentare de 31% impuse recent produselor moldovenești exportate pe piața americană. Informația a fost confirmată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, care menționează că, deocamdată, va rămâne în vigoare doar taxa generală de 10%, aplicată tuturor bunurilor străine, începând cu data de 9 aprilie.
Președintele Donald Trump a anunțat miercuri că tarifele majorate vor fi amânate cu 90 de zile pentru peste 75 de țări care „nu au luat măsuri de retorsiune împotriva Statelor Unite” și care sunt dispuse să negocieze.
Suspendarea temporară a tarifelor vamale suplimentare de 31% impuse de Statele Unite produselor moldovenești poate reprezenta o oportunitate strategică pentru economia națională, consideră expertul economic Marin Gospodarenco. Acesta sugerează că Republica Moldova trebuie să folosească această fereastră diplomatică și economică pentru a-și consolida prezența pe piața americană, punând accent pe domeniile unde are un potențial competitiv clar: „Republica Moldova trebuie să-și valorifice avantajele și să prevină posibile riscuri ce ar putea apărea pe termen lung. Noi ar trebui să prioritizăm consolidarea relațiilor comerciale deja existente cu SUA, în special în sectoarele în care pot oferi produse competitive. De exemplu, agricultura, produsele alimentare, vinurile noastre și produsele textile sunt domenii în care noi putem să creștem exporturile către piața această americana”.
Totodată, expertul atrage atenția că nu este suficientă doar mobilizarea exportatorilor. Guvernul ar trebui să sprijine aceste sectoare prin strategii de marketing, participare la târguri internaționale și parteneriate comerciale directe cu distribuitori americani. La fel de importantă este, spune el, îmbunătățirea procedurilor vamale și garantarea calității produselor pentru a respecta standardele ridicate ale pieței americane.
„Autoritățile moldovenești ar trebui să folosească această perioadă pentru a întări diplomația economiei cu Statele Unite. Trebuie să se desfășoare sesiunii de dialog bilateral cu autoritățile americane pentru a identifica oportunități de investiție în infrastructură, energie și tehnologie”, a mai punctat Gospodarenco, la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova.
Până în prezent, Republica Moldova a beneficiat de scutire de taxe pentru exporturile în SUA.
Amintim că exportul Republicii Moldova către SUA în 2024 a constituit 2,5% din total, ori 90 milioane de dolari, iar importurile au reprezentat 1,5%, ceea ce înseamnă 135 milioane de dolari din totalul importurilor.
Țara noastră exportă în mare parte următoarele categorii de produse:
Vinurile de desert, care au reprezentat 48% din totalul exporturilor către SUA în 2024;
Sucurile de fructe, în special sucul de mere, unde Republica Moldova deținea un segment semnificativ (14%);
Dispozitive din plastic și articole de transport (9%), alcool (5%), produse de patiserie (2%) și confecții textile (3%).
CITEȘTE ȘI:
Taxele impuse de SUA pun presiune pe exportatori, nu pe economia națională. Chișinăul caută soluții;
Guvernul promite sprijin pentru antreprenorii afectați de noile taxe impuse de SUA
UE salută pauza tarifelor impuse de SUA
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat anunțul președintelui american Donald Trump privind suspendarea pentru 90 de zile a deciziei de aplicare a unor „tarife reciproce” în virtutea cărora blocul european ar fi fost taxat cu 20 la sută. Șefa executivului comunitar menționează că tarifele sunt taxe care nu fac decât să afecteze companiile și consumatorii. Ursula von der Leyen dă asigurări că Uniunea Europeană rămâne angajată în negocieri constructive cu Statele Unite, „cu scopul de a realiza un comerț fără fricțiuni și reciproc avantajos”.
În același timp, Europa continuă să se concentreze pe „diversificarea parteneriatelor sale comerciale”, colaborând cu „țări care reprezintă 87% din comerțul mondial” și care „împărtășesc angajamentul nostru pentru un schimb liber și deschis de bunuri, servicii și idei”, punctează șefa Comisiei Europene.