Politic

BCS a înaintat o moțiune simplă pe politicile Ministerului Justiției

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au depus o nouă moțiune simplă – de această dată, împotriva politicilor promovate de Ministerul Justiției, condus de Veronica Mihailov-Moraru. Este a șasea moțiune înaintată de opoziție în ultimele trei luni.

Textul moțiunii a fost prezentat în plen de deputatul Corneliu Furculiță. Opoziția critică activitatea Ministerului Justiției și acuză conducerea acestuia de un management „defectuos”, decizii „neconforme” și lipsă de reacție „în fața unor probleme grave” din justiție. Ministerul Justiției a precizat nu comentează aspectele invocate în moțiune.

Activitatea Ministerului se desfășoară în conformitate cu legislația în vigoare, cu respectarea principiilor statului de drept, valorilor democratice și prevederilor constituționale. Prioritatea noastră este implementarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025”, susțin reprezentanții instituției.

Totodată, opoziția a cerut în ședința de astăzi audierea în plen a procurorului general, Ion Munteanu, în legătură cu reforma justiției, și a ministrei Agriculturii, Ludmila Catlabuga, după ce, acum trei săptămâni, a fost depusă o moțiune și împotriva acesteia. Solicitările au fost respinse de majoritatea parlamentară, iar deputații comuniști și socialiști au părăsit ședința în semn de protest. BCS a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională, acuzând guvernarea de „abuz de putere și control politic asupra justiției”.

Mulțumim, vă dorim odihnă plăcută”, le-a răspuns președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu.

Precizăm că, în ultimele luni, deputații socialiști și comuniști au înaintat șase moțiuni împotriva mai multor ministere. În plen au fost audiați, în consecință, doar ministrul Educației, Dan Perciun, și ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Ambele moțiuni au eșuat.

Conform legii, o moțiune simplă poate fi inițiată de cel puțin 15 deputați și trebuie să fie dezbătută în plenul Parlamentului în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere, însoțită de avizul comisiei permanente de profil, care trebuie emis în termen de șapte zile lucrătoare.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult