Social

Republica Moldova ar putea deveni ținta unor noi atacuri cibernetice și campanii de manipulare, în ajun de alegeri parlamentare, avertizează specialiștii

Republica Moldova ar putea deveni ținta unor noi atacuri cibernetice și campanii de manipulare, inclusiv prin materiale video trucate, în ajun de alegeri parlamentare, avertizează specialiștii. Autoritățile și partenerii externi depun eforturi pentru a consolida reziliența cibernetică și a proteja spațiul informațional și digital al țării. La Universitatea Tehnică a Moldovei, timp de două zile, se desfășoară cea de-a doua ediție a Forumului de Securitate Cibernetică, unde autoritățile și experții discută despre dezvoltarea capacităților de protecție și răspuns la incidentele cibernetice.

În ultimii ani, cetățenii simt tot mai mult atacurile cibernetice, atunci când escrocii încearcă să sustragă mijloace bănești de pe conturile lor bancare, uneori din cauza că au accesat anumite link-uri sau au oferit datele bancare fără să se gândească la consecințe. Protejarea infrastructurilor critice și creșterea rezilienței digitale garantează securitatea națională în această eră digitală, a menționat pentru redacția noastră de știri doctorul în științe inginerice, prorectorul Universității Tehnice din Moldova, Dinu Țurcanu. Potrivit acestuia, dezinformările, conform practicilor europene, pot influența deciziile electoratului în timpul campaniilor.

Sunt absolut convins că, în campaniile electorale, vor avea loc, pe lângă alte incidente de securitate sau atacuri – inclusiv cibernetice – și campanii de manipulare pe rețelele sociale, precum și acțiuni de dezinformare. Odată cu dezvoltarea instrumentelor de inteligență artificială, vorbim și despre utilizarea, pe scară largă, a deepfake-urilor, a imaginilor trucate sau a celor generate cu ajutorul inteligenței artificiale. Din acest motiv, pe lângă aspectele pe care le vom discuta împreună cu experții, un rol important îl are, de exemplu, și Institutul Național de Inovație în Securitatea Cibernetică. Unul dintre scopurile principale ale acestuia este de a forma abilități esențiale și de a promova instruirea în domeniul igienei cibernetice, precum și dezvoltarea competențelor de bază în securitatea cibernetică, pentru a combate fenomenul de dezinformare și manipulare.

România este pregătită să colaboreze cu Republica Moldova pentru a combate împreună riscurile cibernetice, mai ales având în vedere că ambele se află în an electoral, a afirmat șeful Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Dan Cîmpean. Bucureștiul a învățat multe de la Republica Moldova în privința rezilienței față de ingerințele externe, iar autoritățile române vor oferi țării noastre sprijinul necesar pentru un proces electoral transparent, a mai punctat acesta.

Este foarte evident că avem de învățat unii de la ceilalți. În primul rând, îi aplaud, îi admir și îi laud pe colegii din Republica Moldova pentru faptul că au reușit să fie rezilienți, să se organizeze foarte bine, în ciuda resurselor limitate, și să facă față unor atacuri cibernetice extrem de semnificative. Ne dorim ca Republica Moldova și specialiștii săi în securitate cibernetică să poată învăța de la România, poate un mod de lucru mai bine optimizat în context internațional. Totodată, ne dorim să colaborăm în perioada imediat următoare mai mult, prin exerciții comune, schimb de bune practici și sprijin în conectarea rapidă și eficientă a colegilor din Republica Moldova la mecanismele Uniunii Europene, care sunt menite să sprijine reziliența cibernetică a statelor membre și partenere.

Aspectele privind siguranța cibernetică a Moldovei și dezvoltarea infrastructurii necesare sunt cap de agendă la forumul de astăzi ce se desfășoară la Cybercor, în incinta UTM. Așadar, în perioada următoare Republica Moldova își va fortifica reziliența cibernetică, datorită investițiilor care vor veni datorită Planului de Creștere Economică al Comisiei Europene, a menționat ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor.

Avem nevoie ca tinerii să îmbrățișeze cariere în domeniul securității cibernetice. Avem nevoie de ingineri atât în cadrul instituțiilor guvernamentale, cât și în rândul operatorilor de infrastructură critică și în companiile private, deoarece securitatea cibernetică va deveni un subiect din ce în ce mai important. Este o necesitate pentru a ne proteja spațiul digital. În cadrul planului de creștere, vor exista investiții consolidate în infrastructura de transport, energetică, socială, educațională și medicală. Și în acest context, este esențial să investim și în securitatea cibernetică, mai ales că toate aceste sisteme vor deveni, tot mai mult, digitalizate. De asemenea, avem planificate investiții semnificative în domeniul conectivității.

La mai bine de un an după inaugurarea Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică, numit și Cybercor, Republica Moldova și-a întărit reziliența împotriva amenințărilor cibernetice, susținute de influențe externe și fraude. Totuși, la nivel global, atacurile cibernetice sunt în creștere, iar țara noastră trebuie să-și amplifice investițiile în domeniu, beneficiind de sprijinul din partea Uniunii Europene. Cybercor dispune de patru laboratoare dedicate simulării amenințărilor cibernetice și exercițiilor pentru echipa de apărare cibernetică, precum și de săli de pregătire și instruire.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult