CFM, în plină restructurare: Procesul de optimizare a numărului de angajați îi vizează în primul rând pe pensionarii de la întreprindere

În jur de o mie de pensionari, care continue să lucreze la Calea Ferată, ar putea rămâne fără lucru în urma reducerilor de personal, anunțate recent de administrație, în contextul unui proces amplu de optimizare al cheltuielilor. Măsurile, deși nepopulare, sunt inevitabile și fac parte dintr-o serie de ajustări necesare pentru asigurarea sustenabilității economice a companiei feroviare. Aceasta se află într-o perioadă dificilă, iar schimbările care urmează vor afecta nu doar personalul, ci și structura generală a activității.
Nicolai Cozulea are 67 de ani. Lucrează la Calea Ferată deja de patru decenii. Până acum a fost mecanic de locomotivă.

„În familia mea feroviari nu sunt, m-am angajat întâmplător. A fost un anunț în ziar. Tatăl meu m-a întrebat dacă nu vreau să devin feroviar. Eu nu știam ce e asta, dar am spus că vreau”, povestește bărbatul.

În prezent, Nicolai Cozulea este șef de tură în depoul de locomotive. A avut oferte de muncă de la alte întreprinderi, însă, le-a refuzat.
Întâmpinăm greutăți la lucru. În primul rând, nu am un grafic stabil. Mai exact, putem să fim chemați la orice oră, să pleci undeva, iar când te vei întoarce acasă, nu se cunoaște.

Bărbatul spune că se va conforma deciziei de reducere a cadrelor la CFM și că înțelege situația precară de la întreprindere.
Trebuie să fim de acord cu această decizie. Mai ales că noi avem o pensie, să-i spun, bună, după standardele actuale.

CFM are în prezent în jur de 5700 de angajați, dintre care circa o mie sunt pensionari.


„Noi acum desfășurăm un șir de procese, care ne vor permite să ne optimizăm activitatea la întreprindere, astfel încât să ne adaptăm la actualele realități în domeniul transporturilor. Putem spune că scoatem din procesul tehnologic lucrătorii care nu sunt implicați în transportul mărfurilor”, a declarat directorul interimar al CFM, Serghei Cotelnic.

Potrivit șefului CFM, în ultima perioadă, datoria întreprinderii la plata salariilor s-a redus de la peste 190 de milioane la 188 de milioane de lei. Pentru a plăti restanțele, CFM a scos din nou la licitație vagoane și locomotive.
CITEȘTE ȘI:
- Vladimir Bolea: Calea Ferată din Moldova ar putea fi divizată în două societăți pe acțiuni
- Sute de angajați ai nodului feroviar din Bălți și-au sistat activitatea în semn de protest față de restanțele salariale
- „Trăim pe datorie”: angajații CFM, din nou în stradă, după ce nu și-au primit salariile timp de jumătate de an
- Calea Ferată din Moldova primește un nou lot de motorină din rezerva de stat