Revista presei // Atac rusesc asupra Ucrainei de Florii: „Durerea vecinilor noștri este durerea noastră”

Presa din RM are în vizor consecințele atacului cu rachete efecuat de Florii de armata rusă asupra orașului ucranean Sumî. Instituțiile de presă își concentrează atenția și asupra perspectivei de aderare rapidă a RM la UE, mai multe persoane publice atenționând asupra provocărilor care stau în fața RM, în realizarea acestui parcurs. Publicațiile naționale au urmărit cu atenție și cazul fetei de zece ani din raionul Sîngerei, dispărută în timpul unei competiții naționale, organizată în pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca din raionul Strășeni.
Pe primele pagini ale publicațiilor naționale citim reacții ale autorităților RM la un nou atac al Federației Ruse, comis în ziua de Florii asupra civililor din orașul ucrainean Sumî. „Durerea vecinilor noștri este durerea noastră”, declarat președinta Maia Sandu, citată de Jurnal.md. „În Duminica Floriilor, rușii au ales să semene moarte”, a menționat șefa statului, cu referire la atacul, care a luat viețile a peste 30 de oameni. Putin este în stare de orice pentru a-și satisface orgoliile imperialiste și este o amenințare nu doar pentru Ucraina, dar și pentru R. Moldova și întreaga lume. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, citat de portalul Deschide.md, ca reacție la bombardamentul rus asupra orașului Sumî, soldat cu zeci de morți și răniți.
Rusia poartă un război hibrid și împotriva R. Moldova și împotriva României, iar dacă vom avea forțe antioccidentale la guvernare există riscul să ne întoarcem într-o zonă gri, de izolare, cu regim aservit Moscovei, atenționează deputatul în Parlamentul României, Daniel Gheorghe, în cadrul emisiunii Dialog European, de la Radio Chișinău. Țintă a războiului hibrid al Rusiei este și România - țară membră UE și NATO, dar pentru Republica Moldova, care este în acest moment doar stat candidat la aderarea în Uniunea Europeană, vulnerabilitatea este mult mai mare. Fostul președinte al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, Daniel Gheorghe, și-a exprimat speranța că la Chișinău va fi în continuare un guvern pro-european.
Republica Moldova ar putea încheia negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană până la finele anului 2027. Este o oportunitate istorică pe care nu trebuie să o ratăm, a declarat președinta Maia Sandu într-un podcast în limba rusă, cu jurnalistul Ivan Sviatcenko, transmite postul public, Moldova 1. Șefa statului a subliniat că alegerile parlamentare din acest an sunt cruciale pentru menținerea păcii și a parcursului european. Iar o eventuală majoritate pro-rusă în viitorul legislativ ar prezenta riscuri majore: „Noi știm că asta ar crea riscuri pentru pacea noastră pentru că Rusia vrea să folosească Republica Moldova împotriva Ucrainei, asta este clar pentru toată lumea, iar asta înseamnă riscuri majore de securitate pentru țara noastră. În al doilea rând Moldova are nevoie de susținerea UE, și pentru dezvoltarea economiei și pentru construcția drumurilor, podurilor, și tot ce putem face astăzi se face cu ajutorul UE”, a subliniat președinta.
Ziarul de Gardă publică un interviu cu Ivari Padar, fost ministru estonian al Agriculturii, care a explicat în ce mod RM ar putea folosi sprijinul european pentru a-și moderniza agricultura, reieșind din lecțiile Estoniei. Această țară baltică a implementat cu succes, chiar înainte de aderarea la Uniunea Europeană, acele resurse și programe care i-au oferit posibilitatea de a investi, povestește fostul ministru estonian al Agriculturii. Este foarte important că am investit nu doar în agricultură, ci și în sectorul alimentar, adică în fabrici de lactate, fabrici de prelucrare a cărnii ș.a.m.d. Și din anii 2000 am avut o oportunitate bună de a exporta, atât în cadrul Uniunii Europene, cât și în alte țări. Dacă luăm în considerare tehnologiile care erau acum 30 de ani și cele de acum, modernizate, este o diferență colosală. Vorbim de tehnologii IT, tractoare și combine moderne, care funcționează în câmp. Nimeni nu credea că vom reuși. În perioada URSS nu am produs niciodată atât de multe cereale ca acum, povestește fostul ministru estonian.
Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Șor. Cât a cheltuit fugarul pentru a dezvolta un partid cu fațadă proeuropeană - e titlul unui articol publicat de TV8. Politicienii racolați de Ilan Șor pentru a pune pe roate un partid proeuropean, care să ajungă în Parlament, au dezvăluit postului de televiziune detalii exclusive despre cum funcționa mașinăria politică a fugarului aflat astăzi la Moscova - lista cu prețuri a lui Șor pentru coruperea demnitarilor, cine și cum livra pachetele cu bani, dar și cine-i cheltuia pentru a dezvolta mai multe partide în R. Moldova. În virtutea unor împrejurări, mai multe persoane au acceptat să colaboreze cu procurorii pentru a-l deconspira pe Șor, iar probele acumulate în cadrul operațiunii au stat la bazele dosarului în care a fost condamnat la 12 ani de închisoare deputatul Alexandr Nesterovschi, atras în echipa Partidului Renaștere, notează autorul articolului.
Republica Moldova ar putea avea, în curând, prima fabrică de troleibuze electrice de ultimă generație, care va fi amplasată în comuna Trușeni, în apropiere de Chișinău, transmite Moldova 1. Proiectul prevede o investiție de circa 5 milioane de euro și ar urma să acopere întregul lanț de producție – de la proiectare tehnologică până la asamblare finală. Capacitatea estimată de producție este de până la 15 troleibuze pe lună, destinate transportului public ecologic. În planurile de dezvoltare sunt incluse troleibuzele hibride autonome, care pot circula doar pe baterii și se reîncarcă rapid din rețeaua electrică urbană – o soluție eficientă pentru orașele mici, precum Soroca sau Ungheni, notează postul public de TV.
Rătăcirea care a ținut o țară întreagă cu sufletul la gură: micuța Andreea din Sîngerei, găsită teafără noaptea, titrează Realitatea.md. O competiție sportivă organizată în pădurea dintre Căpriana și Ciobanca s-a transformat într-un adevărat coșmar pentru o familie din satul Chișcăreni, raionul Sîngerei. Fetița Andreea de doar 10 ani, participantă la eveniment, a fost dată dispărută după ce nu a mai ajuns la punctul final al traseului, relatează publicația. Alarma s-a dat în jurul orei 19:15, iar în mai puțin de două ore, pădurea s-a umplut de voluntari, polițiști și echipe dotate cu drone și camere termice. Spre ușurarea tuturor, pe la ora 02:30, Andreea a fost găsită în viață, la aproximativ 20 de kilometri de punctul de plecare. Ea a reacționat la strigătele salvatorilor și a ieșit în întâmpinarea lor, povestește autorul articolului.
Iar specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică semnalează că, odată cu încălzirea vremii, riscul de contact cu căpușele crește semnificativ. Aceste insecte pot transmite afecțiuni grave, cum ar fi boala Lyme sau encefalita de căpușă, notează MOLDPRES. Specialiștii anunță că cea mai frecventă afecțiune transmisă de căpușe în Republica Moldova este boala Lyme, anul trecut fiind înregistrate 249 de cazuri, dintre care 88 la copii. Pentru a reduce riscul de expunere la căpușe, specialiștii ANSP recomandă: utilizarea spray-urilor repelente; purtarea hainelor deschise la culoare, cu mâneci și pantaloni lungi; evitarea sandalelelor; alegerea locurilor curate pentru picnic; dormitul în corturi dotate cu plase anti-insecte.