Social

Memorandum, semnat la Chișinău: Podul feroviar Cantemir–Fălciu va fi redeschis circulației, după 30 de ani

Podul feroviar peste Prut, care leagă localitatea Cantemir din Republica Moldova de satul Fălciu din România, va fi redeschis circulației după mai bine de trei decenii de inactivitate. Un memorandum în acest sens a fost semnat luni, 14 aprilie, la Chișinău, de către reprezentanții Căilor Ferate din ambele țări. Potrivit autorităților, circulația va fi reluată inițial pentru transportul de mărfuri, urmând ca ulterior să fie posibilă și reluarea transportului de pasageri. Tronsonul reabilitat va avea o lungime de aproximativ 4 kilometri.

Redeschiderea acestui segment feroviar înseamnă ancorarea Republicii Moldova în rețeaua feroviară a României și a Uniunii Europene, susține ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea. Potrivit oficialului, Guvernul de la Chișinău a alocat deja 10 milioane de lei, prin programul „Bugetul Plus”, pentru achiziția traverselor necesare reabilitării căii ferate pe partea moldovenească.

„Guvernul Republicii Moldova va oferi agenților economici atât din țară, cât și din Uniunea Europeană și din România posibilitatea de-a circula pe trei poduri feroviare, este vorba de Ungheni, Fălciu și Giurgiulești. Cel mai important lucru care urmează a fi reținut, în toate trei locații – cale europeană, ecartamentul european vine în R. Moldova pe un segment destul de lung, ceea ce o să permită activităților economice să se dezvolte foarte puternic”.

Lucrările de reabilitare au început deja în zona Fălciu, a anunțat secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România, Ionel Scrioșteanu. Potrivit acestuia, podul necesită intervenții ample, în condițiile în care nu a fost utilizat de zeci de ani.

„Chiar astăzi au început o serie de lucrări. Colegii noștri de la Căile Ferate Române au început lucrări care să pregătească deschiderea podului. Vom lucra la poduri, vom curăța, știți foarte bine că nu s-a circulat pe acest pod zeci de ani. El trebuie pregătit pentru a se da în trafic. Avem mai multe treceri feroviare către Republica Moldova pe care le punem în valoare, le consolidăm și dorim să le utilizăm pentru transportul de marfă, pentru că vizăm un transport masiv de marfă dinspre Portul Constanța către Republica Moldova și invers”.

Scrioșteanu a precizat că obiectivul autorităților de la București este ca, până în 2030, să finalizeze cinci poduri peste Prut și să identifice soluții pentru ca fiecare raion din Republica Moldova să fie conectat feroviar cu România și, implicit, cu Uniunea Europeană.

Precizăm, podul Fălciu - Cantemir a fost construit în anul 1951, iar tronsonul de cale ferată a fost închis în 1992 din cauza alunecărilor de teren.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult