Social

Ministerul Educației propune lansarea unui registru al profesorilor demiși pentru abuzuri împotriva elevilor. Ce cred experții

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Pentru a preveni reangajarea cadrelor didactice demise din cauza abuzurilor asupra elevilor, Ministerul Educației va crea un registru național al acestora, a anunțat ministrul Dan Perciun pentru Europa Liberă. În prezent, unele lacune permit profesorilor concediați pentru abuz să se angajeze în alte instituții. Experții susțin că un astfel de registru este necesar pentru a completa cadrul legal actual și a asigura un mediu educațional sigur, lipsit de violență.

În prezent, Ministerul Educației lucrează împreună cu juriști pentru a defini cadrul legal necesar, iar sistemul ar putea deveni funcțional până la sfârșitul anului. De asemenea, instituția de resort trebuie să stabilească exact criteriile pentru includerea și păstrarea datelor, a menționat ministrul Dan Perciun. Oficialul a dat exemplu un caz din 2023, atunci când un angajat din personalul tehnic al unei grădinițe a comis acte de violență extrem de grave. Apoi, s-a angajat într-o altă instituție, fără ca noul angajator să fi cunoscut precedentul incident.

Avem asemenea incidente, e adevărat, dar avem și foarte mulți profesori care vin la școală cu dăruire și sunt exemple demne de urmat. De aceea, este important să nu discredităm întregul sistem pe baza unor incidente izolate, care, trebuie să recunoaștem, se mai întâmplă. Însă, de fiecare dată intervenim ferm și încercăm ca persoanele care le comit să nu mai ajungă ulterior să activeze în sistem. Un aspect important în acest sens este o acțiune pe care am stabilit-o pentru anul acesta: să avem un registru al persoanelor care comit asemenea fapte și o evidență la nivel național. Scopul este să evităm situațiile, întâlnite și în trecut, în care acele persoane se reangajează ulterior în alte instituții.

Inițiativa de a completa cadrul legal privind angajarea profesorilor, cu prevederi care ar face imposibilă reangajarea în sistem a persoanelor care au abuzat copii este apreciată de expertul în educație, Anatol Gremalschi. Totuși, rămâne de clarificat ce tipuri de abuz vor duce la includerea în registru a cadrului didactic.

În general, această măsură este benefică, deoarece uneori există recidive, iar cel care suferă este copilul. Totuși, statutul juridic al registrului și impactul lui asupra carierei profesionale a celor care sunt incluși în el trebuie clarificat cu mare atenție. Sunt sigur că aici trebuie să intervină juriștii. De exemplu, în cazul celor implicați în abuzuri, cine va decide dacă persoana X a fost implicată sau nu? Va fi o decizie judecătorească sau o decizie a unui Consiliu de Etică? Orice limitare a drepturilor trebuie să fie proporțională cu gravitatea încălcării și să se bazeze pe fapte reale, dovedite printr-o procedură clară. Care va fi acea procedură? Eu, în acest moment, nu știu. De exemplu, dacă unui cadru didactic i-au cedat nervii, asta e una, poate fi un caz izolat. Însă dacă face acest lucru în mod sistematic, atunci e cu totul altceva.

Amintim că, luna trecută, o învățătoare din orașul Rîșcani a fost demisă de Ministerul Educației după ce a pălmuit un elev cu autism de clasa a II-a și a strigat la el, în timpul orelor.

Profesorul care comite o agresiune față de elevi poate fi sancționat disciplinar de conducerea școlii. De exemplu, dacă cineva a agresat fizic copilul, poate fi sesizată poliția, care va putea deschide un dosar contravențional sau penal, în funcție de gravitatea faptei. Conducătorul instituției are dreptul să aplice, în funcție de abatere, sancțiuni disciplinare persoanei recunoscute vinovată de încălcarea prevederilor Codului de etică. În cele mai grave cazuri, acesta poate ordona concedierea angajatului, potrivit Codului muncii.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult