Recean către Putin: „Încercarea de a supune Ucraina și Moldova dăunează întâi de toate rușilor”

Premierul Dorin Recean a avut un mesaj pentru Vladimir Putin în timpul unui interviu acordat cunoscutului jurnalist ucrainean Dmytro Gordon. În cadrul discuției au fost abordate diverse aspecte ce țin de securitatea Republicii Moldova și reglementarea transnistreană, inclusiv posibilitatea „unui ajutor din partea Ucrainei de a face ordine în Transnistria”.
„Dacă am să-l întâlnesc pe Putin, am să-i spun următoarele: aceste încercări de a supune Moldova, Ucraina și așa mai departe, dăunează mai mult rușilor decât acestor țări. Imaginați-vă, dacă toate aceste resurse, toți acești bani care sunt folosiți pentru a ucide ucrainenii ar fi fost folosite la dezvoltarea Rusiei și la asigurarea unui trai decent pentru ruși”, a declarat premierul Dorin Recean, adăugând că le dorește cetățenilor ruși „să se dezvolte”.
În timpul interviului, au fost aduse cifre, potrivit cărora, din 2008, de după războiul împotriva Georgiei, „Putin a cheltuit pentru război un trilion de dolari”. „Dacă acești bani ar fi fost cheltuiți pentru Rusia și cetățenii ruși, țara ar fi fost transformată într-un al doilea Dubai”, au conchis interlocutorii.

Dorin Recean a confirmat că, după invadarea Ucrainei la scară largă, exista riscul că în cazul în care frontul ar fi fost spart în direcția Odesa, rușii ar fi fost deja în Moldova, inclusiv în Chișinău.
„Imperiul rus gândea concentric și calea spre Odesa era tratată drept „coridor” sau „cordon sanitar” și evident sub pericol era Republica Moldova și statele baltice. Cu toții, acum am fi fost „întorși” în URSS”, a spus premierul.
Întrebat dacă a fost ori nu examinat atunci scenariul în care Ucraina pică, iar dinspre Odesa vin spre Chișinău trupele ruse, Dorin Recean a spus că autoritățile au luat în calcul mai multe scenarii.
„Noi am examinat scenariile și am să spun sincer că Moldova ar fi rezistat aproximativ 72 de ore”, a adăugat prim-ministrul.

La întrebarea „Moldova ar fi fost ocupată sau s-ar fi implicat România?”, Recean a spus că nu va specula la acest subiect, însă autoritățile se pregăteau de scenariul că „ei ar putea să ajungă la Chișinău sau vor încerca să ajungă la Chișinău”. „Foarte sincer spun că noi am fi rezistat cel mult 72 de ore”, a repetat premierul.
Recean a căzut de acord cu afirmația jurnalistului că „Moldova practic nu are o armată proprie”.

„Noi acum tindem și facem asta – investim în securitate, astfel încât să putem să ne apărăm. Propaganda rusă ne spune: „de ce cheltuiți bani pentru asta, nu plătiți pensii, salarii, dar vă înarmați?”. Mai mult decât atât, propaganda rusă spune că Moldova se înarmează pentru a lupta împotriva Rusiei, a ataca etc.”, a explicat prim-ministrul.
Referitor la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, Dorin Recean a subliniat că „acest concept al neutralității lucrează doar într-un model al ordinii mondiale în care oamenii respectă această neutralitate” și că în politica externă „conceptul de neutralitate nicicum nu te apără dacă cineva te atacă”.

Interlocutorii au menționat că „exemplul Ucrainei a arătat că e mai bine să hrănești propria armată decât o armată străină”. Potrivit lui Recean, tot mai mulți cetățeni moldoveni „înțeleg valoarea securității și a capacității de apărare a statului”.
„Aici este importantă nu doar prezența tancurilor, avioanelor și rachetelor. Este importantă și starea de spirit a oamenilor, e nevoie de încrederea oamenilor că aceasta este metoda corectă de apărare”, a subliniat prim-ministrul.
Întrebat despre existenta în anul 2022 a „posibilității teoretice” în care Chișinăul să ceară oficial ajutorul Ucrainei „de a face ordine în Transnistria și de a scoate de acolo armata a 14-a”, Dorin Recean a spus că acest scenariu nu era luat în calcul de către autoritățile de la Chișinău.

„În discuțiile purtate la Kiev am spus atunci, spun și acum: Moldova este capabilă și va soluționa de sine stătător această problemă” prin realizarea procesului de reglementare transnistreană „pe cale pașnică”, astfel încât, treptat, „să fie reintegrată țara noastră”. „Nu a fost atunci, nu este nici acum necesitatea ca noi să soluționăm aceasta prin ajutor din exterior”, a subliniat Dorin Recean.
Oamenii și teritoriul pot fi reintegrați prin dezvoltare, a adăugat premierul.
„Acum tot mai mulți oameni de pe malul stâng al Nistrului lucrează pe malul drept. Ei văd cum se dezvoltă aici populația, locurile de muncă, serviciile sociale. Ei au înțeles că nu e suficient să nu plătești pentru energie. Pentru că până acum lor li se insufla că, iată, primiți gratuit energie și asta înseamnă că trăiți bine. Dar asta nu este adevărat. Și tot mai mulți oameni din stânga Nistrului văd că aceasta nu este o cale de dezvoltare corectă. Ei înțeleg că Rusia nu are nevoie de Transnistria, Rusia vrea aici un conflict și destabilizare”, a constatat prim-ministrul moldovean în cadrul unui interviu acordat jurnalistului Dmytro Gordon.