Experți: Propaganda rusă fabrică noi narațiuni false despre implicarea Republicii Moldova în război

Rusia intensifică o campanie de dezinformare care vizează Republica Moldova, încercând să proiecteze imaginea falsă a unei implicări directe a Chișinăului în războiul din Ucraina. Acțiunile se încadrează într-o strategie mai amplă de agresiune hibridă, menită să destabilizeze și să influențeze percepțiile electoratului și opinia internațională, avertizează experții.
Informațiile prezentate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, care pretinde că ar fi reținut doi cetățeni moldoveni pentru „pregătirea unor atacuri teroriste”, sunt insuficiente și ridică semne de întrebare privind veridicitatea acuzațiilor, avertizează editorialistul Nicolae Negru.
Potrivit analistului, există riscul ca aceste rețineri să facă parte dintr-o strategie de presiune și șantaj orchestrat de Moscova. „Prin astfel de acuzații, Rusia încearcă să influențeze percepțiile atât în rândul opiniei publice din Republica Moldova, cât și pe scena internațională, promovând o imagine falsă despre țara noastră(...) Se creează imaginea că autoritățile de la Chișinău pregătesc țara pentru război – o narațiune care sperie și divizează”, a declarat Nicolae Negru în cadrul emisiunii ÎN CONTEXT de la Moldova 1.
Editorialistul susține că, prin mesajele transmise, Kremlinul încearcă să inducă ideea că Republica Moldova ar fi renunțat la statutul său de neutralitate, consfințit în Constituție, și că s-ar afla sub control extern. Potrivit editorialistului, această „campanie de dezinformare” se suprapune cu discursurile promovate de oligarhul fugar Ilan Șor – refugiat la Moscova și cercetat pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova, precum și de Partidul Socialiștilor.
Un alt pericol este folosirea persoanelor reținute ca instrument de șantaj, mai atenționează Nicolae Negru. „Este posibil ca cei doi cetățeni moldoveni să fie folosiți ca monedă de schimb, în eventualitatea în care Chișinăul va cere oficial eliberarea lor. Rusia ar putea răspunde cu solicitări privind eliberarea unor politicieni pro-ruși, cum este cazul lui Nesterovschi, condamnat recent la 12 ani de închisoare”. Potrivit analistului, serviciile secrete ruse au folosit metode similare în trecut, inclusiv în relațiile cu Statele Unite – arestând cetățeni nevinovați, pentru a-i schimba ulterior în negocieri informale.
La rândul său, expertul în securitate Pavel Horea, și-a exprimat, într-un interviu pentru Moldova 1, îndoieli cu privire la legitimitatea acuzațiilor aduse celor doi moldoveni. „Trebuie probatoriu clar. Dacă analizăm aspectul fizic al unuia dintre reținuți, pare că a fost aplicată forță. Rusia are un istoric de a fabrica informații, de a distorsiona realitatea. Fără probe clare, nu putem avea încredere în aceste acuzații”, atenționează expertul.
Horea consideră că acțiunile Kremlinului ar putea fi catalogate drept o formă de presiune indirectă asupra autorităților moldovene, prin implicarea cetățenilor moldoveni într-o dispută geopolitică.
Interviul oferit de expertul în securitate Pavel Horea poate fi accesat AICI.
Amintim că, pe 14 aprilie, FSB-ul rus a anunțat reținerea a doi cetățeni moldoveni, acuzați că ar fi pregătit atacuri teroriste. Informația a fost preluată rapid și mediatizată de agențiile ruse de presă loiale Kremlinului. Totuși, în aceeași zi, publicația „The Insider” a scris că persoanele respective ar fi fost, de fapt, arestate în perioada 2023–2024.
Datele prezentate de FSB nu pot fi verificate din surse independente, iar Republica Moldova se confruntă, în prezent, cu un război informațional de tip hibrid. Autoritățile de la Chișinău nu au comentat informațiile.