Carnea de miel este la mare căutare înainte de Paște
Forfotă mare la stânile din țară. Carnea de miel este la mare căutare înainte de Paște. Ciobanii susțin că nu duc lipsă de clienți, iar oamenii spun că la stână pot obține un preț mai bun. Mai mult, își pot alege singuri mielul pe care vor să-l aibă pe masa de sărbătoare.
Vasile Stoianov, în vârstă de 67 de ani, are grijă de o turmă cu 300 de oi. Ferma se află în satul Beșghioz din raionul Ceadîr-Lunga. Bărbatul este cioban de 45 de ani și spune că nu-și poate imagina viața fără oile sale. Este mândru că acest sezon a fost unul foarte productiv - mai multe oi au fătat câte doi mieluți.
„Mieii sunt foarte buni, au câte 30-40 de kilograme. Avem berbeci pe care i-am crescut noi. Sunt mulțumit. Este pentru prima dată când oile fată atât de mulți miei. La vârsta mea, nu este ușor să am grijă de turmă, dar nu am de gând să renunț. Aceasta este soarta mea. Voi munci atât timp cât voi avea sănătate”, menționează Vasile Stoianov, cioban.
Stâna lui moș Vasile este una dintre cele mai mari din Beșghioz. Atât oamenii din localitate, cât și cei din satele vecine, vin să cumpere miei pentru Paște.
„Acest miel a fost fătat pe 1 ianuarie. Cântărește circa 20-25 de kilograme. Poate fi pregătit pentru Paște sau de Hederlez. Este foarte bun pentru a prepara cavarma, mâncarea tradițională din carne de miel”, a spus Ivan Molla, locuitor din Beșghioz.
„Ne pregătim de Paște, la fel ca toți găgăuzii. Una dintre cele mai preferate mâncăruri din familia noastră este cavarma. Am pregătit deja carnea de miel și așteptăm sfârșitul Postului Mare. De asemenea, mai gătim aspic, terci de orez cu lapte și bineînțeles că de pe masă nu va lipsi pasca tradițională”, spune Maria Seiz, locuitoare din satul Beșghioz.
În acest an, mieii de la stână se vând în medie cu 60 de lei pentru un kilogram, iar în piețe și magazine prețul ajunge la circa o sută de lei.
