Externe

Corespondență Dan Alexe // Bruxelles, marea întrebare: cum va pedepsi UE Rusia trecând peste vetoul maghiar?

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
  • Chapters
  • descriptions off, selected
  • subtitles off, selected

    Polonia a trecut de jumătatea mandatului său rotativ în fruntea Consiliului European, altfel zis cele șase luni ale „președinției UE”, și va fi urmată, în a doua jumătate a anului, de Danemarca. Ambele țări sunt pro-ucrainene, cu guverne de dreapta, doresc continuarea sprijinirii Kievului și caută menținerea sau chiar înăsprirea sancțiunilor impuse Rusiei. Pentru asta, trebuie găsită o posibilitate de a ocoli, în mod legal, vetoul previzibil al Ungariei lui Viktor Orbán.

    Sancțiunile actuale vor trebui reînnoite în iulie, exact când Danemarca va prelua de la Polonia președinția rotativă a UE, iar marea întrebare la Bruxelles este: cum va pedepsi UE Rusia, trecând peste vetoul maghiar?

    Ungaria lui Viktor Orbán a refuzat deja să semneze concluziile summitului UE destinat Ucrainei din luna martie și caută să se conformeze cât mai mult atitudinii ambivalente a administrației Trump față de Kiev.

    Totuși, mai multe țări UE – printre care, în primul rând, Polonia, Danemarca, dar și Franța, Belgia și Germania – caută acum modalități juridice de a ocoli un potențial veto al Ungariei în privința prelungirii sancțiunilor impuse Rusiei.

    O idee simplă ar fi transpunerea, pur și simplu, a sancțiunilor de la nivelul UE – unde Budapesta poate opune un veto – în legislația națională a oricărei țări UE care dorește să facă acest lucru.

    Există, de asemenea, opțiunea niciodată folosită de a utiliza instrumentele legale ale UE pentru a priva, pur și simplu, Ungaria de drepturile sale de vot în cadrul Consiliului European. Însă capitalele rămân prudente în a crea un asemenea precedent.

    Deocamdată, Comisia Europeană explorează opțiuni legale care ar permite companiilor să încalce contractele pe termen lung legate de livrările de gaz din Rusia fără a plăti penalități Moscovei.

    Amenințarea mereu prezentă a unui război comercial transatlantic, care ar putea lovi economiile UE, ar putea, potrivit diplomaților, să reaprindă apelurile de a relaxa sancțiunile asupra unor produse precum gazul rusesc, aluminiul, oțelul, ba chiar și comerțul mai larg cu Moscova.

    Pentru a ocoli, așadar, un potențial veto al Ungariei în această vară sau pentru a împiedica alte state membre să aleagă elementele pe care doresc să le blocheze, juriștii de la Bruxelles studiază acum textele legale pentru a găsi o soluție alternativă în cazul în care simpla prelungire a sancțiunilor se va dovedi imposibilă în iulie.

    Rămâne opțiunea menționată de a transpune sancțiunile impuse Rusiei la nivel național. Riscul este, însă, ca implementarea lor să devină foarte curând neuniformă și inconsecventă în întreaga UE.

    Dan Alexe

    Dan Alexe

    Autor

    Citește mai mult