Politic

Olesea Stamate părăsește fracțiunea PAS, dar rămâne deputat neafiliat: „Am conștiința împăcată”

Deputata Olesea Stamate a anunțat că se retrage din fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), însă își va păstra mandatul și va activa în continuare ca deputat neafiliat. Decizia a fost făcută public printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

În ultimele săptămâni, am traversat una dintre cele mai dificile perioade din viața mea. Atât eu, cât și familia mea, am fost vizați de un val de critici și acuzații publice, într-un context tensionat și complex. A fost o experiență personală și profesională dureroasă, care m-a pus în fața unor reflecții profunde”, a scris Stamate.

Stamate a explicat că a analizat în detaliu acțiunile legate de proiectul de lege privind amnistia, susținând că totul a fost realizat în conformitate cu legea și în deplină transparență: „Am conștiința împăcată în raport cu mine însămi, cu legea și cu valorile în care cred”.

Deputata și-a exprimat regretul față de impactul pe care l-a avut această situație asupra familiei sale, dar și față de reacțiile din interiorul partidului.

Regret sincer impactul emoțional pe care această situație l-a avut asupra familiei mele și îmi exprim întreaga susținere față de cei dragi, care au trecut prin momente dificile. Totodată, regret și modul în care au decurs unele reacții instituționale și politice, inclusiv din partea unor colegi din partid. Am avut încredere în echipa din care am făcut parte și îmi pare rău că am ajuns într-o astfel de situație”.

Stamate a subliniat că „rămâne deschisă să ofer explicații complete, documente și informații relevante privind activitatea mea – toate în spiritul transparenței și al responsabilității publice”.


Partidul de guvernare a exclus-o pe deputata Olesea Stamate – coautoare a proiectului – din rândurile sale și i-a cerut să renunțe la mandatul de parlamentar. Scandalul a stârnit un val de reacții dure. Opoziția a criticat vehement guvernarea, cerând demisia întregii fracțiuni și alegeri anticipate. La rândul lor, experții atrag atenția că această eroare legislativă riscă să compromită imaginea guvernării, oferind opoziției un teren propice pentru a exploata politic situația și a submina încrederea cetățenilor în actuala putere.

Ca reacție la scandalul declanșat, Parlamentul a adoptat în regim de urgență noi modificări legislative. Astfel, persoanele condamnate la detenție pe viață nu vor mai putea beneficia simultan atât de reducerea pedepsei, cât și de eliberarea condiționată din închisoare. Proiectul de lege a fost aprobat cu votul a 54 de deputați ai fracțiunii PAS, în timp ce parlamentarii din opoziția comunistă și socialistă s-au abținut, dar au permis adoptarea inițiativei în două lecturi.

Și Curtea Constituțională a suspendat acțiunea unor prevederi din Legea privind amnistia cu prilejul celei de-a 30-a aniversări a proclamării independenței Republicii Moldova. Decizia a fost luată marți, 8 aprilie, în cadrul examinării unei sesizări depuse de procurorul general, Ion Munteanu.

Pe lângă excluderea Olesei Stamate din PAS, scandalul a dus și la demisia șefului Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Anatolie Falca, la solicitarea premierului Dorin Recean. Interimatul funcției va fi asigurat de Alexandru Adam. Totodată, PAS a anunțat că va adopta noi măsuri în urma unei „analize ample” a situației și a cerut instituțiilor de drept să investigheze toate persoanele implicate în acest proces.

După ce a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate și i s-a cerut să-și depună mandatul, deputatul Olesea Stamate a venit cu o reacțiedetaliată în care a explicat contextul real al modificărilor legislative care i-au fost imputate, menționând că problema nu constă în lege, ci în „modul defectuos” în care aceasta este aplicată.

Totodată, Ministerul Justiției a anunțat că a inițiat o anchetă în cazul aplicării Legii amnistiei, după apariția unor suspiciuni de abuz și inconsecvență în eliberarea unor deținuți condamnați la detenție pe viață. Verificările vizează activitatea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), a comisiilor de evaluare a eligibilității și modul în care a fost aplicată legea de către responsabilii din sistem. După finalizarea anchetei, Ministerul va transmite sesizări oficiale către autoritățile competente, inclusiv în ceea ce privește eventuala răspundere penală a celor implicați, și va anunța rezultatele cercetărilor.

De menționat că, în urma modificărilor legislative susținute de majoritatea parlamentară în 2021 și 2022, din închisoare au reușit să iasă nouă condamnați pe viață, potrivit datelor ANP. Printre ei, și doi interlopi condamnați pentru infracțiuni deosebit de grave – Alexandru Sinigur și Iurie Radulov. Primul a revenit după gratii, în baza unui dosar deschis pentru omor, în timp ce cel de-al doilea a reușit să părăsească țara, potrivit IGP.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult