Social

Sunt posibile înghețuri de până la -3 grade // Recomandări pentru agricultori

Ministerul Agriculturii vine cu unele recomandări pentru agricultori, în contextul în care, în perioada 27-29 aprilie, sunt posibile înghețuri de până la -3 grade Celsius.

Specialiștii recomandă ca plantele sensibile la îngheț să fie cultivate pe pante cu expoziția sudică sau sud-vestică, care asigură traversarea cu ușurință a aerului rece pe văi. De asemenea, impactul temperaturilor scăzute poate fi atenuat cu ajutorul fumigațiilor, adăpostirii, perdelelor vegetale de protecție. Totodată, agricultorii pot încălzi suprafața solului prin irigare sau cu aer cald. O altă măsură recomandată împotriva înghețurilor este ventilarea aerului.

Potrivit specialiștilor, înghețurile dăunează pomilor în plină floare, distrugând uneori aproape întreaga recoltă. Cei mai expuși pericolului sunt caișii, piersicii, vișinii, cireșii, mărul, nucul și alunul. De asemenea, sunt afectate și plantațiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii. Culturile legumicole sunt cele mai pretențioase față de căldură, iar temperaturile de 0 sau – 1 grade Celsius duc la pieirea lor. Probabilitatea vătămării plantelor de floarea soarelui și sfeclei de zahăr, în timpul răsăririi lor, nu este mare și este posibilă doar în raioanele de nord ale țării.

Culturile de câmp sunt afectate într-o proporție mai mică de înghețurile tardive de primăvară.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare reiterează necesitatea asigurării riscurilor de producție în agricultură. Statul subvenționează 70 la sută din costul primei de asigurare.

Conform datelor meteorologilor, luna aprilie se încheie tot cu temperaturi negative. Vremea se răcește brusc, iar pe timp de noapte vor fi înghețuri la sol de până la minus trei grade Celsius. Temperaturile scăzute se datorează unui val de aer rece, care va traversa teritoriul Republicii Moldova timp de câteva zile.

Menționăm că pentru perioada 27-29 aprilie, în toată țara este valabil Cod galben de îngheț.

CITEȘTE ȘI:

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult