Sediul central al întreprinderii „Apă-Canal” Chișinău este deconectat de la energia electrică. Premier Energy: Nu este afectat procesul tehnologic
Sediul central al întreprinderii „Apă-canal” este deconectat în aceste momente de la energia electrică. Informația a fost confirmată pentru radiomoldova.md de reprezentații „Apă-Canal” Chișinău, care au menționat că în următoarele ore vor rămâne fără apă locuitorii sectoarelor Botanica și Telecentru. Furnizorul de energie electrică „Premier Energy” menționează într-un comunicat că situația privind stingerea datoriilor nu a fost soluționată și are „dreptul legal de a deconecta instalațiile de utilizare a energiei electrice, pentru a nu admite creșterea în continuare a datoriei”.
Totodată, furnizorul de energie electrică afirmă că procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic nu este afectat.
„Dat fiind faptul, că achitările efectuate în ultima perioadă de către SA „Apă-Canal Chișinău” nu acoperă în totalitate nici consumul zilnic de energie electrică, se conturează o perspectivă negativă de creștere esențială a datoriei totale, odată cu emiterea facturilor în luna februarie. Premier Energy precizează că ambele locuri de consum al energiei electrice preconizate a fi deconectate astăzi vizează doar blocul administrativ al SA „Apă-Canal Chișinău”, nefiind afectat în niciun mod procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic”, se mai arată în comunicatul Premier Energy.
Primarul capitalei Ion Ceban a îndemnat locuitorii orașului să-și facă provizii de apă.
„Este o răfuială a guvernării pentru că de dimineață am dezvăluit despre faptul că vor să facă o nouă gunoiște pe 20 h la Stăuceni pentru a aduce gunoiul din toată țara (...). Astăzi voi solicita deconectarea prioritar a sediului Guvernului și Parlamentului de la serviciul de apă și canalizare.”, a scris edilul pe pagina sa de Facebook.
În context, deputatul PAS, Radu Marian a precizat că sediul central de la Apă-Canal deține un generator, astfel încât aceștia își pot desfășura activitatea.
„Orice deconectare intenționată va fi considerat sabotaj și va trebui pedepsită conform legii”, a mai adăugat deputatul
Anterior, în cadrul unei emisiuni televizate, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că primarul capitalei Igor Grosu ar șantaja guvernarea cu faptul că municipiul Chișinău ar putea rămâne fără apă și a precizat că primăria are bani pentru achitarea datoriilor. Iar, premierul Natalia Gavrilița a declarat că va avea loc o inspecție financiară, pentru a vedea cauza acumulării datoriilor a întreprinderii.
Amintim că în luna noiembrie Consiliul municipal Chișinău a votat pentru majorarea tarifelor la apă și canalizare de la 11 lei, la aproximativ 23. ANRE a aprobat însă o creștere mult mai mică a tarifelor.
Potrivit Premier Energy, datoriile Apă-Canal constituie suma de 68,6 milioane de lei, ce include și facturi cu termenul de plată expirat, neachitate încă din luna noiembrie, 2022.