Alimentația sănătoasă a copiilor este esențială pentru creșterea și dezvoltarea lor armonioasă. Recomandările specialistului

Alimentația sănătoasă pentru copii este esențială pentru creșterea și dezvoltarea lor armonioasă. Potrivit specialiștilor, obiceiurile alimentare formate în copilărie au un impact pe termen lung asupra sănătății fizice și psihice, contribuind la prevenirea unor afecțiuni precum obezitatea, diabetul și alte boli cronice. Aceștia mai subliniază importanța diversității alimentare pentru copiii mici, în condițiile în care doar 3/4 din copiii vârstă fragedă consumă o diversitate alimentară minimă.
Diversificarea alimentară a copiilor mici este recomandată să înceapă de la vârsta de 6 luni, cu fructe și legume inițial, afirmă șefa Secției sănătate nutrițională de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Maria Victoria Racu. Potrivit acesteia, treptat se vor introduce în alimentația celor mici, terciurile fără gluten, carnea, peștele și produsele lactate. La această vârstă, două mese pe zi este norma sănătoasă recomandată de specialiști.
„Este important să înțelegem că astăzi nu există nici o schemă unică de diversificare, pentru că totul se adaptează, dar per-general sau fructe sau legume se recomandă să fie primele alimente, să nu începem cu carne sau lactate, sau ouă. Aceste alimente urmează a fi incluse mai târziu. La 7-8 luni se pot introduce terciurile fără gluten și fără lapte: hrișca, porumbul, ovăzul. Tot aici putem introduce gălbenușul de ou, după care peste două săptămâni albușul”.
Un aliment trebuie consumat de cel puțin zece ori sub diferite forme pentru ca copilul să-l accepte, a notat specialista.
„Toate aceste comportamente foarte impunătoare din partea adultului se încadrează în conceptul de violență alimentară, atunci când noi îl impunem. Dacă noi procedăm astfel la o vârstă mică, noi descurajăm copilul să mănânce. Este important să nu încetăm să-i oferim, dacă de 10 ori copilul a gustat în diferite forme și aspecte, cu siguranță îl va accepta cu mult mai ușor”.
Dacă nu este alimentat suficient de divers în primii ani de viață, pot apărea un șir de consecințe care vor împiedica creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului, rezumă nutriționista.
„Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF trasează patru categorii de consecințe: retardul de statură, deficiențele nutriționale-denumit foamea ascunsă, supraponderabilitatea și obezitatea, și subponderabilitatea”.
În Republica Moldova, doar ¾ din copiii cu vârsta de până la 6 luni consumă o diversitate alimentară. În aceste condiții, specialiștii atenționează asupra necesității de a le asigura copiilor cantitatea necesară de nutrienți pentru creșterea sănătoasă și echilibrată.
Autor: Cristina Prisacari