Autoritățile facilitează crearea Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații. Ce spun agricultorii care s-au asociat deja

În Republica Moldova sunt peste 40 de Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, însă nu toate activează deoarece sistemele pe care ar trebui să le gestioneze sunt vechi. Până în 2030, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune ca numărul acestora să fie mai mare, iar suprafața irigată să fie de cel puțin 30 de mii de hectare, prin reabilitarea și valorificarea sistemelor centralizate.
La sistemul de irigare din apropierea localității Crocmaz, raionul Ștefan Vodă, se lucrează de cu zor. Acesta nu a fost funcțional aproximativ 30 de ani. În urma unui proiect inițiat de Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigare din regiune în doi ani vor fi asigurate cu apă peste 2500 de hectare de teren agricol, susține reprezentantul asociației Tudor Cociug.
Potrivit lui, implementarea proiectului a fost posibilă după ce mai bine de 100 de fermieri din câteva localități din zonă s-au asociat și au contribuit cu peste 1.100 de lei la hectar, iar cealaltă parte din suma necesară este asigurată prin proiectul Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură, finanțat de Banca Mondială.
Nu avem apa. Asta a fost toată problema. Adică de aici s-a pornit. Cum sa ridicăm apa de la Nistru la Caplani? În ultimul timp practic nu ploua. La Caplani era apa în iaz noi, dar era mai mult sărată si nu e chiar așa de buna pentru irigare. Problema ca noi ne-am unit la o idee sau la o problema. Adică problema ca noi nu avem apă. Toți cei care ne-am unit cresc legume, au livezi, viță de vie. Și până la urmă ne-am hotărât daca ne pornim, mergem înainte indiferent de ce cost ar fi.
Recent Guvernul a aprobat modificările care ar elimina impedimentele de ordin juridic și administrativ. Potrivit documentului, un element nou este posibilitatea ca asociațiile să obțină venituri din vânzarea energiei electrice produse din surse regenerabile. Acestea vor putea fi folosite pentru întreținerea și modernizarea sistemelor. Proiectul este astăzi pe masa deputaților. Totodată, autoritățile încurajează agricultorii să întemeieze Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații. Numărul mare de membri într-o asociație înseamnă costuri mai mici de irigare pentru toți susține șefa direcției Îmbunătățiri Funciare, Angela Dogotari.
Statul transmite in comodat, gratuit, sistemele de irigare și bunurile acestor sisteme, cu condiția că membrii asociației le utilizează doar pentru irigare și doar în scop public. Și, evident, cu cât mai mulți membrii sunt în asociații cu atât costul de livrare a apei este mai mică, mai mult ca atât statul oferă subvenții. Costul acestei subvenții, când este o asociație creată, este mult mai mare, 70% din costul investiției. În cazul unei persoane, fizice este de 50%, astfel că asociațiile sunt prioritate și la investiții și la obținerea diferitor subvenții.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în prezent în Republica Moldova sunt 88 de sisteme de irigare, dintre care doar 22 sunt funcționale. Amintim că seceta din anul trecut a afectat peste 350 de mii de hectare de terenuri agricole, plantate cu porumb, floarea soarelui, grâu și alte culturi.