Marta Kos: Modul în care moldovenii vor vota în septembrie va defini viitorul țării. Ținta 2028 pentru aderarea la UE este realistă

Modul în care oamenii vor vota la alegerile parlamentare din această toamnă va defini viitorul Republicii Moldova, a declarat comisara europeană pentru extindere, Marta Kos într-un interviu pentru Moldova 1. Oficiala a reiterat că obiectivul anunțat de autoritățile moldovene – aderarea la Uniunea Europeană până în 2028 – este realizabil, cu condiția ca reformele să continue și cooperarea între Chișinău și Bruxelles să rămână solidă.
Viitorul Moldovei este în mâinile oamenilor voștri. Am vorbit cu oamenii din Moldova și ei cred în viitorul european al țării. (...) Suntem aici ca să vă ajutăm, dar voi decideți, nu doar guvernul. Datorită acestor alegeri parlamentare, chiar oamenii din Moldova, moldovenii, sunt cei care vor hotărî viitorul, vă rog, folosiți această oportunitate. Este cu adevărat una dintre cele mai bune șanse din ultimele decenii pentru țara dumneavoastră.
Oficiala europeană și-a manifestat speranța că primul cluster de negocieri „Valori Fundamentale” – dedicat statului de drept și justiției, ar putea fi deschis curând, iar Comisia Europeană a transmis deja Consiliului raportul de screening. Ea a spus că vede progrese în acest domeniu, dar și că este nevoie de consolidarea instituțiilor care să lupte eficient cu corupția și să apere drepturile omului.
În ceea ce privește amestecul Rusiei în procesele democratice, Kos a avertizat că Federația Rusă încearcă să corupă alegerile și să destabilizeze R. Moldova, așa cum a încercat și în alte state, în acest context ea a reafirmat sprijinul UE în lupta cu dezinformarea.
Nu sunteți singuri. Este incredibil ce e gata să facă Rusia pentru a vă cumpăra unii politicieni sau pentru a cumpăra voturi. Vor să vă corupă alegerile așa ca în 2024 în Georgia. De aceea, noi vă ajutăm, avem experți din Uniunea Europeană, din statele membre și încercăm să ajutăm guvernul moldovean să lupte cu dezinformarea și numim aceasta război hibrid. Rusia vrea să destabilizeze Moldova, să o mențină în acest stadiu de nedezvoltare, noi facem opusul.
Întrebată dacă Uniunea Europeană ar putea accepta în rândurile sale o țară care are pe teritoriul său o regiune militarizată, Marta Kos s-a arătat încrezătoare că UE va identifica o soluție și în acest sens.
Integritatea teritorială a Moldovei este importantă pentru UE, iar regiunea transnistreană este parte a Moldovei. Până acum, privind în urmă, în trecutul Uniunii Europene, vedem că aceasta a găsit soluții la cele mai dificile probleme și, cu siguranță, vom găsi soluția pentru Transnistria.
După ce a vizitat mai multe regiuni ale R. Moldova, inclusiv zone cunoscute pentru o atitudine mai rezervată față de UE, precum Orhei, Edineț sau Comrat, Marta Kos afirmă că nu a simțit ostilitate față de Uniunea Europeană, ci mai degrabă temeri firești, pe care le consideră un semnal că trebuie comunicat mai bine despre beneficiile aderării.
Slovenia este și mai mică decât țara dumneavoastră și am fost acolo atunci când Slovenia se pregătea de aderare la UE, ne temeam și noi, pentru că eram o țară mică, ne temeam să nu fim înghițiți de această construcție mare. Dar mi-am dat seama că am devenit mai puternici în această comunitate. Mesajul meu este să aveți încredere în puterile voastre. Este locul cel mai bun pentru țările mici acolo, în Uniunea Europeană.
Menționăm că Marta Kos, comisara europeană pentru extindere, se află într-o vizită de cinci zile în Republica Moldova. Aceasta a început pe 8 mai și se va încheia pe 12 mai. În aceste zile, Marta Kos a avut un tur prin mai multe localități din țară.