Social

Lifturile - motiv de dispută între locuitorii și autoritățile din Ungheni

Lifturile - mărul discordiei între locuitorii și autoritățile de la Ungheni. În timp ce oamenii se plâng că ascensoarele sunt într-o stare deplorabilă și le pun viața în pericol, iar pentru acest serviciu trebuie să achite și tarife majorate, responsabilii de la primărie menționează că au elaborat un plan de modernizare a ascensoarelor pentru următorii cinci ani, pentru care însă sunt necesari în jur de trei milioane de euro, bani de care nu dispun, cel puțin deocamdată.

Majoritatea locuitorilor spun că ascensoarele vechi de peste 40 de ani se defectează foarte des și sunt nevoiți să urce pe scări. În plus, tarifele pentru întreținere s-au dublat și trebuie să achite și consumul de energie electrică, care la fel s-a scumpit.

Au fost condiții bune, dar plăteam 50 de lei, acum plătim mult mai mult. Schimbări, ele trebuiau să fie deodată, să se vadă ceva schimbări, dar așa, ca să plătești mai mult, dar tot aceeași nu e prielnic”.

De multe ori nu lucrează ascensorul. Deseori așa, pentru că sunt vechi”.

Dacă în Chișinău, de exemplu, primăria are resursele financiare, la Ungheni nu este așa. Un lift costă 44 de mii de euro. De unde vor colecta locatarii așa bani? Trebuie de căutat finanțare externă, de elaborat proiecte de finanțare, atunci ar fi posibil”.

Administratorii serviciilor comunale spun că pe lângă costurile lunare de deservire, locatarii trebuie să suporte și plățile pentru documentație, testări și asigurări.

Deservirea unui lift este de 1024 de lei lunar, plus plata energiei electrice. Pe lângă toate astea trebuie să perfectăm niște acte cum ar fi: exploatarea unui lift în sumă de cinci mii de lei care se achită o dată la trei ani 675 de lei, asigurarea acestui lift ce se achită o dată în an și 1200 de lei testarea”, a menționat Igor Casian, administrator, servicii comunale.

Autoritățile municipale locale admit că majoritatea lifturilor din oraș sunt depășite tehnic, iar în prezent are loc verificarea și obținerea autorizațiilor de funcționare a acestora.

Parcul de ascensoare din oraș este un parc de circa 104 la număr și au o vârstă de peste 30, chiar altele de peste 40 de ani de exploatare. La ziua de astăzi suntem cu toate ascensoarele inventariate tehnic. O parte din ele sunt inspectate la starea lor tehnică și stabilite reparațiile pe care trebuie să le facem, sunt costurile apreciate și suntem în proces să obținem autorizația de funcționare pentru trei ani de zile pentru fiecare ascensor”, a declarat primarul din Ungheni, Vitalie vrabie.

Potrivit unui program aprobat de primărie, două ascensoare deja au fost renovate cu sprijinul Uniunii Europene, costul total al lucrărilor fiind de circa 94 de mii de euro. În total, pentru a modernizarea și înnoirea tuturor lifturilor din Ungheni sunt necesare alte peste trei milioane de euro, dintre care 80 la sută pot fi obținuți din finanțare externă, iar restul - prin contribuția municipalității și a locatarilor.

Maria Brînca

Maria Brînca

Autor

Citește mai mult