Regional

Cahul: O mică afacere de familie, deschisă cu ajutorul unui grant european

Și-a transformat pasiunea în afacere. Vorbim despre o locuitoare a raionului Cahul care, cu sprijinul mai multor programe finanțate de Uniunea Europeană, și-a deschis propriul atelier de croșetat. În prezent, femeia confecționează articole vestimentare, care sunt apreciate de cumpărători.

Astea sunt covorașele pe care le fac eu cu utilajul de pâslit.

Ina Minciună spune că a învățat croșetatul la educația tehnologică atunci când era elevă.

Cea mai interesantă perioadă a fost perioada în care am fost însărcinată. Perioada în care orice mămică încearcă să-și găsească oarecum traiectoria. Și atunci a fost perioada în care eu mi-am dat seama că ar trebui poate mai mult să mă axez pe croșetat”, povestește meșterița.

După ce s-a documentat minuțios, femeia a aplicat la mai multe proiecte finanțate de Uniunea Europeană, cu sprijinul cărora și-a dezvoltat afacerea.

Atunci când ziceam că am devenit meșter popular, am fost beneficiară și de un mic grant, tot din partea Uniunii Europene. Activând în acest proiect mi-am înregistrat și afacerea.

Lucrările hand made costă destul de mult, însă acest lucru nu-i descurajează pe cei care prețuiesc munca meșterilor. Lucrările croșetate sunt foarte populare mai ales în rândul turiștilor.

Un așa tip de lucrare costă aproximativ să zicem până la 10 mii de lei. Ținând cont că este un fir foarte calitativ și scump, ăsta este prețul pentru o lucrare. Dar mai am și alte piese pe care le-am făcut la fel, tricotate manual care variază de la cinci mii până la 10 mii de lei”, spune Ina Minciună.

În prezent, în Republica Moldova activează aproximativ 480 de meșteri populari, membri ai Uniunii Meșteșugarilor Populari din Moldova.

Maria Brînca

Maria Brînca

Autor

Citește mai mult