Prezidențiale în România // Parlamentar: Redistribuirea voturilor din turul întâi și o mobilizare în plus ar putea fi decisive

Deputatul Lilian Carp remarcă o repoziționare a electoratului de dreapta în România și subliniază potențialul unei mobilizări suplimentare pentru turul al doilea al prezidențialelor. Președintele Comisiei securitate din Parlament consideră că redistribuirea voturilor din turul întâi ar putea fi decisivă și ar putea înclina balanța în favoarea lui Nicușor Dan, care a acumulat în primul tur cele mai multe voturi în stânga Prutului.
„Votanții lui Crin Antonescu în mare parte sunt votanții PNL și de dreapta. Avem și rezultatul Elenei Lasconi. Dreapta are peste 44%, raportând la 40 pe care le-a avut George Simion. Acum votanții lui Ponta sunt votanți care n-au fost de acord cu suveranismul lui George Simion - ei au votat așa cum au votat, dar o mobilizare de șase, șapte sute de mii de oameni în plus i-ar da o șansă în plus lui Nicușor Dan să câștige aceste alegeri”, a declarat Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Pe față”, de la Moldova1.
În cazul în care s-ar lua niște acțiuni nechibzuite de către un președinte și asta ar duce la izolarea României sau la un Roexit, așa cum a fost Brexit-ul, vor fi afectați nemijlocit și cetățenii cu dublă cetățenie din Republica Moldova, susține parlamentarul. „Pe lângă faptul că, din partenerii pe care îi avem astăzi și cel mai mare avocat, cum este România în procesul nostru de integrare, putem avea un vecin sau, cel mai grav, frații, care să ne îngrădească drumul spre integrarea europeană”, a subliniat acesta.
Potrivit lui Carp, ultimele declarații ale candidatului AUR, George Simion, lasă multe semne de întrebare.
„Chiar dacă unii deputați cu origini din Republica Moldova încearcă să-i spele imaginea, vedem că a doua zi nu ne lasă „dezamăgiți” - George Simion mai face o declarație deocheată în raport cu Republica Moldova, că „nu va ajuta sub nicio formă Republica Moldova, necondiționat”, și așa mai departe. Nu e vorba de ajutorul doar al Republicii Moldova, dar că ajută cetățenii cu dublă cetățenie. Mă gândesc că în 1940 nimeni nu a rugat să fie anexată Basarabia la Uniunea Sovietică. Eu o să vorbesc deja ca un unionist convins. Pentru mine e un „deja vu” că în '40 am fost lăsați de izbeliște și am putea fi lăsați de București încă o dată, atunci când suntem atât de aproape de a ne întoarce în marea familie europeană”, a menționat deputatul.
„Eu am mai spus politicienilor de la București să nu mai vadă Republica Moldova ca diasporă, pentru că noi nu ne-am dus nicăieri, noi suntem acasă”, a adăugat, în context, Lilian Carp.
În primul tur al alegerilor prezidențiale din România, candidatul independent și primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, s-a clasat pe primul loc în Republica Moldova, obținând 52,63% din voturi. În total, la cele 64 de secții deschise au votat 90.851 de persoane.
Turul II va avea loc pe 18 mai. În Republica Moldova și în diasporă se va putea vota pe 16, 17 și 18 mai.
Citește și:
Români din stânga Prutului: E important să ne implicăm pentru viitorul României
Expert: Votul din Republica Moldova, tot mai influent în ecuația politică din România