Cultură

Un nou turneu european al Teatrului „Mihai Eminescu”: ce spectacol va fi jucat pe scenele din Italia, Belgia și Germania

Verona, Padova, Roma, Parma, Torino, Bruxelles și Berlin. Este itinerarul impresionant al celui de-al treilea Turneu European al Teatrului Național „Mihai Eminescu” (TNME). După ce anii precedenți au jucat „Dosarele Siberiei” și „Steaua fără nume” în mai multe capitale europene, moldovenii din diasporă vor putea urmări spectacolul „Grădina de sticlă” după romanul Tatianei Țîbuleac, apreciat cu Premiul European pentru Literatură.

Ai văzut ce fundițe mari și albastre ai?

Spectacolul aduce în scenă povestea unei fetițe abandonate de părinți și luate de la orfelinat de o rusoaică în perioada sovietică, plină de umilințe, interdicții și minciună.

Un spectacol care pune degetul pe rană. O temă de care aveam nevoie pentru meditații și invităm spectatorii să căutăm împreună anumite răspunsuri la întrebările pe care ni le-a pus Tatiana Țîbuleac. Să tragem învățăminte și prin mesajele care vin din scenă, pentru că teatrul este o platformă a emoțiilor”, îndeamnă directorul TNME, Petru Hadârcă.

Turneul debutează pe 30 mai cu două spectacole la Festivalul Internațional de Teatru din Suceava, după care urmează un itinerar care include cinci orașe italiene și capitalele Belgiei și Germaniei.

E un turneu mega important pentru noi și ca impact artistic, și ca impact emoțional”, spune actorul Ghenadie Gâlcă.

Sunt comunicări de care avem nevoie, pentru că aceste dialoguri, noi - prin prisma emoțiilor, mesajului din scenă, ei - prin prisma reacției lor, n-avem decât să ne gândim că locul nostru este în Uniunea Europeană”, menționează Petru Hadârcă.

Dincolo de bucuria de a juca în scena mai multor teatre din Europa, turneul este o provocare din punct de vedere logistic pentru cei 20 de actori implicați în spectacol și pentru echipa tehnică.

Vom fi nevoiți să ne asumăm fiecare dintre noi, chiar inclusiv actorii, anumite alte atribuții, inclusiv tehnice. Emoțiile care se acumulează la sfârșit de spectacol merită tot efortul”, constată actorul Ghenadie Gâlcă.

Spectacolul „Grădina de sticlă” va fi jucat în limba română cu subtitrare în limbile italiană, franceză și engleză. „Teatrul care ne unește” este un proiect al diplomației culturale, susținut de Guvern, care-și propune să conecteze conaționalii din Europa cu evenimentele culturale din Republica Moldova.

Silvia Dorogan

Silvia Dorogan

Autor

Citește mai mult