Corespondență Dan Alexe // NATO, sancțiuni UE impuse Rusiei, Putin la Istanbul — nimic nu e sigur
Miercuri, 14 mai, miniștrii apărării din cele 32 de state membre ale NATO se vor întâlni la Bruxelles pentru ultima oară înainte de summitul alianței militare care va avea loc luna viitoare, la Haga. Întâlnirea are loc pe un fundal de incertitudine geopolitică și strategică majoră, în special în ceea ce privește războiul din Ucraina, negocierile propuse la Istanbul între Zelenski și Putin, precum și viitorul posibil pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei.
Tot miercuri, 14 mai, în stațiunea turistică Antalya din Turcia, secretarul general al NATO, Mark Rutte, va reuni miniștrii de externe ai Alianței pentru o întâlnire informală de două zile. Reuniunea este considerată controversată, având în vedere politicile represive ale Turciei față de opoziție, în special recenta încarcerare a primarului Istanbulului, Ekrem Imamoğlu.
Noul pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei
Cea mai recentă propunere a Uniunii Europene privind următoarea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei – al 17-lea pachet de la începutul invaziei în Ucraina, în urmă cu mai bine de trei ani – ar putea fi cel mai puțin eficient de până acum.
Prezentat de Comisia Europeană la începutul acestei săptămâni celor 27 de state membre ale UE, documentul nu include măsuri economice dure împotriva Kremlinului. În schimb, prevede înghețarea activelor și interdicții de viză pentru mai multe persoane și entități – în principal cetățeni ruși și companii din industria armamentului.
De asemenea, se propune interzicerea accesului în porturile UE pentru încă 98 de nave din așa-numita flotă din umbră a Moscovei, ajungându-se astfel la un total de 250 de nave sancționate. În plus, sunt impuse restricții la export pentru 35 de companii, majoritatea rusești, dar și din Kazahstan, Serbia, Turcia și Uzbekistan.
Deși acest pachet pare limitat, UE lucrează în paralel la un set de măsuri de sancțiuni separate, mai bine țintite, care includ înghețarea activelor și interdicții de vize. Acestea urmează să fie adoptate la sfârșitul lunii mai.
În cele din urmă, doi cetățeni moldoveni – Ivan și Iurie Neculiți – au fost vizați. Aceștia administrează un serviciu de găzduire web înregistrat în Regatul Unit, numit Stark, care, potrivit autorităților europene, permite „diverșilor actori sponsorizați și afiliați statului rus să desfășoare activități destabilizatoare, inclusiv manipularea și interferența coordonată a informațiilor și atacuri cibernetice împotriva UE și a țărilor terțe”.