Corespondență Dan Alexe // Merz spune că Germania trebuie să aibă o armată mai puternică decât Marea Britanie
A trecut mai bine de un deceniu de când țările din NATO s-au angajat în mod informal (fără un document scris și semnat în acest sens) să cheltuiască cel puțin 2% din Produsul Intern Brut (PIB) al fiecăreia pentru apărare. Multă vreme, majoritatea, ba chiar multe dintre țările fondatoare ale UE și NATO, precum Germania, Belgia ba chiar și Franța — singura putere nucleară actuală a UE și țară cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU — nu au făcut-o.
Germania, de pildă, sub precedentul guvern condus de socialistul Olaf Scholz, a menținut o poziție foarte ambiguă față de războiul din Ucraina, lăsând ecologiștii, care dețineau șefia diplomației, să țină un discurs în vreme ce el, Scholz, era oarecum împăciuitorist.
Acum, însă, noul cancelar conservator german, Friedrich Merz, se angajează să îndeplinească cererea lui Trump ca membrii NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare.
Germania, care timp de decenii a fost profund reticentă în a se reînarma din cauza trecutului său nazist, speră acum să lase în urmă Marea Britanie, Polonia sau Franța. Cifra este dublă față de obiectivul Regatului Unit de a cheltui 2,5 % din PIB pentru apărare pe an până în 2027.
Germania a promis să devină o putere majoră de securitate europeană ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei, un proces care necesită reinvestiții masive în Bundeswehr. Timp de decenii, armata germană a suferit de lipsa investițiilor și de echipamentul deficitar, legate de convingerea la Berlin că apărarea nu mai era o prioritate.
Rearmarea majoră a țării nu ar necesita doar zeci de mii de soldați în plus, ci și o producție sporită de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, tancuri de luptă Leopard 2 și rachete IRIS-T.
Armata germană ar trebui, de asemenea, să reconstruiască cazărmile dărăpănate și să repare rețeaua de transport a țării, despre care oficialii militari se tem că nu poate transporta rapid trupe și tancuri spre est.
Bundeswehr este formată în prezent din aproximativ 180.000 de soldați, ceva mai mult decât totalul Forțelor Armate Britanice, care depășește 135.000 de soldați obișnuiți. Luând în considerare forțele rezerviste, Bundeswehr susține că are la dispoziție aproape un milion de soldați, o moștenire a serviciului militar național.
Armata franceză are, la rândul său, aproximativ 200.000 de soldați activi, plus 41.000 de rezerviști, în timp ce armata poloneză are peste 200.000 de soldați activi și aproximativ 40.000 de rezerviști.
Germania are, de asemenea, 296 de tancuri de luptă, mai multe decât stocul britanic actual de 213 tancuri, dintre care sub 150 se crede că sunt în stare funcțională. Polonia are 614 tancuri, cel mai mare număr de tancuri pregătite de utilizare, în timp ce Franța are 215.
Germania a depășit, de asemenea, Marea Britanie la capitolul cheltuieli militare în 2024, potrivit unui raport recent al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm.
Ca parte a eforturilor de a juca un rol mai important în securitatea europeană, forțele armate germane au preluat o nouă misiune NATO de protejare a Mării Baltice de sabotorii ruși.
Misiunea, cunoscută sub numele de Task Force Baltic, a intensificat supravegherea și patrulele navale în zonă, care descurajează și confiscă navele suspectate că încearcă să taie cablurile submarine.
Totuși, unii lideri germani se tem că, din punct de vedere psihologic, țara nu este pregătită pentru război – și poate că nu va fi niciodată.
Joachim Gauck, care a fost președintele Germaniei între 2012 și 2017, a sugerat chiar luna trecută că germanii sunt prea slabi mintal pentru a face față războiului după decenii de pace și prosperitate.