Politic

Deputat PAS: Noile modificări ale Codului electoral vor asigura alegeri echitabile. Opoziția denunță inițiativele în an electoral

Noile modificări la Codul electoral operate de partidul de guvernare și votate în prima lectură în Parlament, sunt necesare pentru a organiza alegeri transparente și echitabile, susțin reprezentanții PAS. Pe de altă parte, opoziția critică inițiativele, considerându-le abuzive și inadmisibile în an electoral.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, a declarat în emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova că votul prin corespondență ar trebui să fie doar testat, fără efecte juridice, și a acuzat autoritățile că au limitat accesul cetățenilor moldoveni din Rusia la acest tip de vot.

Pur și simplu, vă convine politic așa. Dar haideți să pornim de la principiul nediscriminării între toți cetățenii noștri. Unii se află în Uniunea Europeană, alții în Federația Rusă, Australia sau în alte părți — toți sunt ai noștri și trebuie tratați în mod egal, fără nicio diferență.

Igor Serotilă, membru al Platformei „DA”, apreciază inițiativa votului prin corespondență, dar consideră că este necesară o implementare graduală și o securizare suplimentară a procesului.

Este foarte binevenit faptul că această inițiativă se extinde și către cele mai îndepărtate zone ale Republicii Moldova. Este, probabil, o modalitate eficientă de a facilita participarea la vot pentru cetățenii care, din diverse motive, nu vor putea să se prezinte fizic la secțiile de votare în ziua alegerilor.

Președinta Organizației Profesionale a Juriștilor din cadrul MAN, Mariana Barașianț, spune că implementarea votului prin corespondență ar trebui regândită și aplicabilă la alte alegeri. De asemenea, ea consideră că prin reglementarea blocurilor politice înainte de alegeri, s-ar pune presiune din partea guvernării asupra Blocului Alternativa.

Este aceeași întrebare, cred, pentru partidul de guvernare. Care a fost raționamentul de a introduce aceste modificări tocmai acum, în an electoral? Prima întrebare este: de ce acum și nu mai devreme? De ce nu după alegerile parlamentare? Noi suntem în an electoral, suntem aproape de începerea perioadei electorale. În acele modificări propuse, foarte multe aspecte sunt lăsate la latitudinea Comisiei Electorale Centrale.

Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a respins acuzațiile opoziției, subliniind că modificările legislative sunt menite să extindă drepturile electorale, nu să le restrângă. De asemenea, el a precizat că reglementările privind blocurile politice sunt necesare pentru a asigura o transparență mai mare în ceea ce privește finanțarea campaniilor electorale și responsabilitatea juridică a entităților politice. Totodată, a spus că în timp ce opoziția critică modificările recente în an electoral, tot ei, în special BCS, vor să modifice legea pentru a îngrădi dreptul la vot pentru cetățenii din diasporă, în special, pentru a nu avea posibilitatea să voteze cu pașapoarte expirate.

De principiu, legislația electorală, în prezent, nu prevede o astfel de formă de activitate pe parcursul anului, între scrutine, pentru blocurile politice. Nu există așa ceva. De exemplu, dacă avem 2, 3, 5 constituenți ai unui bloc politic și apar anumite acțiuni finanțate, întrebarea este: Cine le finanțează? Cum se finanțează? Cine suportă cheltuielile? Cine le declară? Cine reprezintă acest bloc în raport cu alte entități? Nu se știe nimic. Dacă acest lucru este prevăzut în statut, este în regulă. Dacă nu, rămânem într-un vid legislativ.

Șeful Misiunii de Observare de la Asociația Promo-LEX a atras atenția asupra faptului că, spre deosebire de procesul electoral clasic, autoritățile nu pot supraveghea direct modul în care cetățeanul își exercită dreptul la vot în cazul votului prin corespondență. În ceea ce privește blocurile politice, Panfil a menționat că Republica Moldova ar trebui să încurajeze asocierea politică, având în vedere numărul mare de partide și fragmentarea electoratului. Și, de asemenea, acest lucru trebuie reglementat prin lege.

Eu cred că Republica Moldova poate face mai mult în sensul în care legislația ar trebui să permită, să încurajeze și să susțină asocierea politică. În prezent, avem peste 60 de partide politice, iar scena politică este foarte fragmentată, să spunem așa, în timp ce opțiunile electorale nu sunt foarte diferite între ele. Astfel, ar fi benefic să se încurajeze partidele să colaboreze, să acționeze în comun. Acest lucru ar contribui la consolidarea vieții politice și democratice din Republica Moldova. Amintim că alegerile parlamentare vor avea loc în Republica Moldova pe 28 septembrie.

Noile modificări ale Codului electoral operate de partidul de guvernare prevăd, în special, extinderea votului prin corespondență și a termenelor pentru constituirea organelor electorale și desemnarea candidaților, precum și reglementarea blocurilor politice. Acestea sunt necesare pentru a organiza alegeri transparente și echitabile și urmează să fie votate în lectură finală.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult