Economic

Forumul Economic de la Viena - Reuniunea Chișinău 2025. În ce domenii are potențial de investiții Republica Moldova

Republica Moldova are potențial pentru investiții în energie regenerabilă, industrie, electronică și sectorul farmaceutic, constată participanții la Forumul Economic de la Viena, organizat astăzi la Chișinău. Discuțiile din acest an se axează pe trei domenii-cheie: integrarea economică a Republicii Moldova în spațiul european și global, proiectele de infrastructură și creșterea rezilienței energetice.

Potrivit organizatorilor, participarea Republicii Moldova la acest forum reprezintă o oportunitate directă de deschidere către noi piețe și de atragere a investițiilor în sectoare strategice. De asemenea, este o ocazie suplimentară pentru a promova țara ca destinație sigură, atractivă și pregătită pentru investiții.

O ramură de perspectivă pentru Republica Moldova este cea a energiei regenerabile și a instalațiilor energetice. În ultimii ani s-au făcut investiții mari pentru a consolida acest domeniu, susține directorul general al unei companii specializate în tehnologie energetică din România, Petru Rușet. El a precizat că întreprinderea pe care o reprezintă este de peste 10 ani în Republica Moldova și a văzut schimbări majore în ultimii ani, iar țara noastră este atractivă pentru investiții.

Lucrăm la întreprinderea de stat Moldelectrica, care are un program extrem de ambițios de modernizare a stațiilor electrice de transformare. În momentul acesta se construiește și o linie. Noi suntem parte doar în construcția stațiilor, Chișinău și Vulcănești, care va realiza întărirea conexiunii cu sistemul energetic european și cu România. Din punctul meu de vedere, tehnologia e aceeași. Nu livrăm tehnologie ce diferă în România față de Republica Moldova. Proiectele sunt realizate de specialiști români. Noi în România am dezvoltat un hub de competență european și oamenii din acest hub sunt utilizați și în proiectele din Moldova.

Datorită procesului de integrare în Uniunea Europeană și statutului de țară candidată Republica Moldova a devenit mai atractivă pentru investitori, susține Ambasadoarea Austriei la Chișinău, Stella Avallone. Potrivit diplomatei, este în interesul investitorilor străini să se implice din ce în ce mai mult în economia moldovenească.

Dar vă avertizez, că va fi necesar să fie garantat statul de drept. Astfel încât investitorii, fie ei naționali sau internaționali, să beneficieze de un cadru juridic sigur și de acorduri fiabile pentru o colaborare solidă.

Republica Moldova este o țară mică, dar cu o perspectivă de creștere economică foarte bună, deoarece are dezvoltate sectoare importante, precum industria auto și IT, a precizat directorul executiv al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru Ucraina și Republica Moldova, Arvid Tuerkner. Un alt atu al țării noastre este faptul că are în vecinătate mai multe state mari, membre ale Uniunii Europene și, de asemenea, alte piețe importante, precum Ucraina.

Ei bine, există o mulțime de industrii care sunt atractive în Moldova, dar, desigur, cea vinicolă este una tradițională. Agricultura este foarte importantă pentru Moldova. Văd, de asemenea, domenii în dezvoltare, cum ar fi sectorul IT și o mare tendință spre digitalizare. Totuși, gândiți-vă și la industria prelucrătoare, cum ar fi industria auto, farmaceutică. Acestea sunt foarte, foarte importante.

Forumul Economic de la Viena este organizat pentru a patra oară la Chișinău, cu o pauză de aproximativ 10 ani de la ultima ediție, a precizat directoarea Agenției de Investiții, Natalia Bejan. Potrivit ei, este important ca acest eveniment a fost reluat în țara noastră pentru a menține Republica Moldova pe harta oportunităților și planurilor pe care și le fac investitorii din blocul comunitar, iar acest forum reunește țările care sunt și mai aproape de noi, care ne cunosc mai bine și care deja au făcut investiții în Republica Moldova.

Noi am vorbit despre oportunitățile de investiții în trei domenii majore. Primul continuă să fie domeniul IT, Moldova IT Park, despre care am povestit. Al doilea sunt industriile în care creăm valoare adăugată, este automotive, este farmaceutica, sunt materialele de construcție, electronica din Republica Moldova, industria chimică, asta fiind al doilea element în care noi avem și schema de ajutor de stat de 60% din partea statului. Și a treia sunt regenerabilele și infrastructura în care avem nevoie de companii cu experiență și cu capacitate de a face investiții.

Forumul Economic de la Viena este o platformă ce promovează cooperarea economică în regiunea Mării Adriatice și Mării Negre. A fost înființat în 2004 și, de atunci, a crescut constant, având în prezent 13 membri, între care și Republica Moldova, care este membră încă de la înființarea Forumului.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult