În 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate 880 de cazuri noi de infectare cu HIV

În Republica Moldova, persoanele care trăiesc cu HIV se confruntă zilnic cu un dublu diagnostic, cel medical și cel social. Deși tratamentele moderne le permit să ducă o viață aproape normală, mulți pacienți trăiesc cu teama de a fi condamnați de societate. Medicii spun că HIV nu este o sentință, iar persoanele care trăiesc cu această infecție pot duce o viață normală, dacă se tratează corespunzător. În prezent, în Republica Moldova, peste 16.000 de persoane sunt infectate cu virusul imunodeficienței umane.
Povestea Irinei Goreaceaia pare desprinsă dintr-un film. Femeia în vârstă de 55 de ani are doi copii, un loc de muncă stabil și un diagnostic pe care l-a primit în urmă cu 25 de ani - HIV pozitivă. După o perioadă în care a fost dependentă de droguri, Irina a trăit timp de câțiva ani fără să știe că este infectată. Când a aflat însă, primul gând a fost teama de a nu fi stigmatizată de cei din jur.
Când am aflat că sufăr de HIV, a fost groaznic. Pe atunci nu erau suficiente informații sau ajutor psihologic. Îmi era foarte frică, chiar am rugat medicul să nu mă externeze, de teama că voi ieși în stradă și toată lumea va afla de boala mea.
De aproape 20 de ani, Irinei i se administrează medicamente antiretrovirale. Acestea reduc cantitatea de virus din corpul unei persoane cu HIV, menținând sistemul imunitar suficient de puternic pentru a lupta împotriva bolii.
„Iau zilnic medicamentele, deja de 19 ani. La fiecare jumătate de an merg după pastile și dau analize de sânge ca să verific cum funcționează ficatul și sistemul imunitar. Dacă persoana va gândi negativ, asta se va reflecta asupra calității vieții. Eu sunt o fire optimistă, îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt medicamente și că trăiesc și mă pot bucura de viață”, spune Irina Goreaceaia.
Medicii atenționează că virusul HIV este, de regulă, asimptomatic, iată de ce testarea periodică este cea mai sigură cale de a depista timpuriu infecția. Virusul se transmite cel mai des prin contact sexual neprotejat.
„Orice persoană poate fi predispusă să contracteze virusul HIV. Sunt grupuri de risc ca, de exemplu, persoanele care au relații sexuale cu mai mulți parteneri, lucrătorii sexului comercial, consumatorii de droguri injectabile. Complicațiile sunt multiple și ele apar în stadiul SIDA, dar apar doar dacă nu ții boala sub control. Ca oricare boală, este importantă depistarea la timp”, menționează medicul infecționist Elena Ghițu.
Anul trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate 880 de cazuri noi de infectare cu HIV. În prezent, peste opt mii de persoane beneficiază de tratament antiretroviral asigurat de stat.