Liderii UE l-au informat pe Trump despre intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei, anunță Friedrich Merz

Liderii țărilor europene l-au informat pe Donald Trump despre intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Despre acest lucru a anunțat luni seara, 19 mai, cancelarul Germaniei, Friedrich Merz, după o discuție cu președintele SUA, care a avut loc în urma convorbirii telefonice dintre Trump și Vladimir Putin, scrie DW.
„Europa și America sunt foarte unite în acest sens: vom sprijini activ Ucraina în drumul ei spre încetarea focului. Europa va crește presiunea asupra Moscovei prin sancțiuni”, a scris Merz pe rețeaua socială X. El a adăugat că liderii europeni i-au transmis acest lucru lui Trump în timpul unei convorbiri telefonice care a avut loc după discuția acestuia cu Putin.
La rândul său, Trump a declarat, după discuțiile cu Putin, că Rusia și Ucraina vor începe imediat negocieri care ar trebui să ducă la un armistițiu și la încheierea războiului. Republicanul a menționat că Vaticanul, prin Papa Leon al XIV-lea, este interesat să joace rolul de mediator.
Președintele SUA a adăugat că, imediat după încheierea discuției, au fost informați Friedrich Merz, Volodimir Zelenski, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Franței Emmanuel Macron, premierul Italiei Giorgia Meloni și președintele Finlandei Alexander Stubb.
Trump nu a vorbit despre introducerea de sancțiuni europene împotriva Rusiei. Dimpotrivă, el a afirmat că Rusia dorește, după încheierea războiului, să reia „comerțul cuprinzător” cu SUA, iar el este „de acord” cu acest plan.
Miniștrii de externe ai țărilor UE urmează să aprobe marți, 20 mai, un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Totuși, nici Alexander Stubb, nici Giorgia Meloni, nici Ursula von der Leyen nu au menționat acest lucru în declarațiile publice referitoare la discuția cu Trump din 19 mai. Ei s-au limitat să confirme că președintele SUA a avut o conferință comună cu ei, cu Merz, Macron și Zelenski.
„Lucrăm pentru începerea cât mai curând a negocierilor” dintre Moscova și Kiev, a scris premierul Italiei. Ea a menționat, de asemenea, Vaticanul ca un posibil loc de desfășurare a negocierilor. Ursula von der Leyen i-a mulțumit lui Trump „pentru eforturile neîncetate în vederea realizării unui armistițiu în Ucraina” și a declarat că „sprijinul pentru Volodimir Zelenski va continua pentru atingerea unei păci durabile în Ucraina”.
Financial Times și Reuters scriu, citând surse informate despre discuția dintre Trump și liderii europeni, că aceștia au fost „șocați de modul în care președintele SUA a descris înțelegerile cu Putin” și de faptul că liderul de la Casa Albă nu intenționează să impună sancțiuni Rusiei.